‘Teaching for Life’ in Oostends College krijgt extra betekenis

Gillian Lowyck

Het is december en dat betekent traditiegetrouw tal van acties voor het goede doel. In het College in Oostende organiseren ze voor de vierde keer op rij Teaching for Life. Met tal van masterclasses zamelen leerkrachten en leerlingen centen in voor Kom op tegen Kanker. Een goed doel dat extra betekenis heeft dit jaar, want de school werd van nabij geconfronteerd met de vreselijke ziekte.

‘Teaching for Life’ zag vier jaar geleden het levenslicht. Enkele leerkrachten sloegen de handen in elkaar om een bijzonder evenement op poten te zetten in het kader van de Warmste Week van Studio Brussel. “We wilden tonen aan de mensen wat voor school we zijn”, vertelt leerkracht Willem-Frederik Dorchain, die voor deze editie onder meer samenwerkt met leerkrachten Bart Zeebroek, Brecht Maddens en opvoeders David Rouzée en Birgen De-spodt. “Dat het niet zomaar bij woorden blijft, maar dat we ook effectief iets doén. We dachten na: waar is onze school goed in? Waarin onderscheiden we ons van de rest? Wel, we geven goede lessen. Maar omdat we natuurlijk niet zomaar wiskundeles voor het goede doel kunnen geven, bedachten we iets ludiek.”

Masterclasses

Het resultaat is ‘Teaching for Life’, een namiddag en avond waarop bezoekers zo’n zeventien masterclasses kunnen volgen. De masterclasses gaan over tal van verschillende onderwerpen: van de Amerikaanse presidentsverkiezingen tot bruisballen leren maken of Libanees koken. “Het past in onze visie om zoveel mogelijk mensen samen te brengen en er vooral één groot warm gebeuren van te maken”, klinkt het. “De masterclasses worden gegeven door leerkrachten, stagiaires, oud-leerlingen… Zo hadden we vorig jaar een les van een van de Topdokters, die hier ooit op de schoolbanken zat.”

We gaan ons dit jaar dubbel zo hard inzetten om centen in te zamelen

Elk jaar wordt er een goed doel uitgekozen dat altijd een link heeft met de school. “Een paar jaar geleden kozen we voor het Kinderkankerfonds, omdat een van onze leerlingen getroffen werd door de ziekte. We schonken de opbrengst ook al aan organisaties die zich bezighouden met kinderarmoede in Oostende. Iets waar onze school ook mee te maken heeft.”

Grenzen verleggen

Voor het tweede jaar op rij gaat de opbrengst nu naar Kom op tegen Kanker. Een goed doel dat de school wel heel na aan het hart ligt: heel recent verloor het College een geliefde leerkracht aan de vreselijke ziekte. “We gaan ons nu echt dubbel zo hard inzetten om centen in te zamelen. Ze was echt een collega uit de duizend en heeft zich ook altijd ingezet voor ‘Teaching for Life’. Ze was enorm gemotiveerd. Vorig jaar gaf ze nog een masterclass Spaans, hoewel ze toen al ziek was. Het zou de laatste keer zijn dat ze les gaf, maar dat wisten we toen nog niet…”

Volgens directeur Yannick Scheyving is er nog een extra link: “De slogan van Kom op tegen Kanker, dat dit jaar dertig jaar bestaat, is ‘Mensen verzetten bergen’. Van onze school is het ‘Samen grenzen verleggen’. Misschien kunnen we samen wel het verschil maken?”

Doordat de school van dichtbij geconfronteerd wordt met de ziekte, zijn de organiserende leerkrachten extra gemotiveerd om een succes te maken van de vierde editie van Teaching for Life. “Het krijgt inderdaad een extra dimensie”, zegt leerkracht Bart Zeebroek. “Samen zijn staat centraal op onze school en dat zetten we nog eens extra in de kijker. We hopen dat de mensen met een goed gevoel naar huis gaan en dat we een mooi bedrag verzamelen.”

Teaching for Life vindt plaats op woensdag 18 december vanaf 17.30 uur in het College. In schrijven voor een masterclass kan op de website www.teachingforlife.be. Deelnemen kost vijf euro. Tegelijkertijd is er in het College een kerstmarkt en is er een kerstconcert van de OLVO-band.