‘t Scamanderke in Staden kan rekenen op financiële steun voor bouw

't Scamanderke kampt op de huidige locatie met plaatsgebrek en een verouderde infrastructuur. (foto JCR) © (foto JCR)
Redactie KW

Meisjeschiro ‘t Scamanderke heeft op de huidige locatie in de vroegere Oostnieuwkerkse Gemeenteschool af te rekenen met een verouderde infrastructuur en met plaatsgebrek. De gemeente en de Chiro zien een oplossing in het optrekken van een nieuwbouw op de site van de schutters in de Brabandstraat. De gemeente ondersteunt de bouw financieel, maar koppelt er een aantal afspraken aan.

“Eind 2016 klopte vzw ‘t Kiezeltje, die optreedt als beheerder van het patrimonium van zowel Chirojongens Jooniek als Chiromeisjes ‘t Scamanderke, bij het gemeentebestuur aan”, vertelt schepen van Jeugd Gwendolyn Vandermeersch (Open VLD).

“Zij meldden het bestuur dat de huidige infrastructuur van ‘t Scamanderke sterk verouderd is. Bovendien kampt de jeugdbeweging met plaatsgebrek voor haar oudste afdeling. De huidige locatie komt onder druk te staan. De vzw gaf aan dat een uitbreiding of nieuwbouw onvermijdelijk is voor het voortbestaan van de jeugdvereniging.”

“Daarop werd door het bestuur gekeken naar een gepast voorstel om ‘t Scamanderke een perspectief te kunnen bieden op lange termijn. Die oplossing komt er in de vorm van een nieuwbouw op de site van de schuttersvereniging in de Brabandstraat. De kantine en de pers zullen daarvoor worden afgebroken. De grond van de site wordt door de gemeente voor 99 jaar in erfpacht gegeven aan vzw ‘t Kiezeltje. Op de plaats waar kantine en pers zich bevinden zal een nieuwbouw opgetrokken worden. ‘t Kiezeltje plant de inbreng van 100.000 euro aan eigen middelen voor de bouw. Daarnaast voorzien wij een renteloze lening van 100.000 euro en een toelage van 225.000 euro. Voor de toelage gaan we een protocol laten goedkeuren in de gemeenteraad dat een aantal afspraken duidelijk vastlegt.”

“Zo zal de toelage in schijven van telkens 25.000 euro worden uitbetaald na voorlegging van offertes of facturen.”

Volgens burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open VLD) is er overigens geen alternatief voorzien voor de Oostnieuwkerkse schuttersvereniging. “Er zijn te weinig clubleden uit Groot-Staden”, legt de burgemeester uit. “Ik geloof dat er momenteel slechts één iemand uit Staden lid is. Daarenboven hebben we een schuttersvereniging in Staden waar de leden van de Oostnieuwkerkse schuttersvereniging zeker welkom zijn.” De start van de bouw van het nieuwe heem is naar verluidt gepland voor half september.

(BCH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier