‘t Hogeschooltje in Werken sluit op het einde van dit schooljaar de deuren

't Hogeschooltje in Werken gaat na dit schooljaar definitief dicht. © Foto Coghe
Redactie KW

De leerlingen van basisschool ‘t Hogeschooltje in Werken zijn bezig aan hun laatste maanden op de huidige locatie. Op het einde van dit schooljaar gaat de school onherroepelijk dicht. “Zonde dat zo’n goed schooltje dicht moet”, zucht voorzitter Lize Vanbrabander van de ouderraad.

Alle ouders kregen vrijdag een brief in de bus van het bestuur van scholengroep Het Vlakke Land. Daarin werd meegedeeld dat de afdeling in Werken definitief sluit op 30 juni 2020. “Er zijn te weinig leerlingen“, vertelt Patrick Bekaert, directeur van Vrije Basisschool Diksmuide, waar ‘t Hogeschooltje een afdeling van is. “In principe hadden we nog een jaar langer mogen doorgaan, maar dat heeft eigenlijk geen zin. We zouden er nooit in slagen om de norm te halen. Als school moet je minimum 16 kleuters hebben en minimum 16 lagereschoolkinderen, met een totaal van minimum 40 kinderen. Dat was voor ons niet haalbaar, want op dit moment hebben we 27 kinderen op school.”

Familie

Voorzitter Lize Vanbrabander van de ouderraad van ‘t Hogeschooltje is teleurgesteld. Al had ze het nieuws wel zien aankomen. “Op vergaderingen werd daar geregeld over gesproken en via-via hoor je ook wel eens iets. We wisten dat we te weinig kindjes hadden en dat dat een struikelblok kon zijn. We kregen twee genadejaren, maar nu is de definitieve beslissing blijkbaar toch gevallen. Je voelt dat ergens wel aankomen, maar het blijft jammer. ‘t Hogeschooltje is echt een supergoede school, met heel goede leerkrachten en een fantastische manier van werken. Zonde dat zo’n goed schooltje dicht moet.”

Lize heeft zelf twee kinderen in ‘t Hogeschooltje. “Zij vinden het natuurlijk ook jammer. De jongste zit nog in de kleuterklas en beseft het nieuws dus niet echt. De oudste heeft dan weer geluk, want die zit in het zesde leerjaar. Maar volgend jaar eens langskomen om hallo te zeggen, zal er niet meer in zitten. Nu gebeurt dat wel: oud-leerlingen komen nog graag langs. Iedereen kent elkaar hier, we vormen eigenlijk bijna een familie. De sfeer is fantastisch. Dat is straks voorbij en dat is zonde. Die leerlingen gaan andere wegen uitgaan, naar Handzame, Bovekerke… De familie van het schooltje zal verdwijnen. Zonde.”

Voor Werken is het een tweede zware klap op korte tijd. Op 13 september overleed Zuster Antoinette Aeck, een icoon in het dorp. “Zij hield dat schooltje recht“, zegt Lize. “Het zou me dus niks verbazen mocht de sluiting van de school mee een gevolg zijn van haar overlijden…”

De ouderraad wil de komende maanden niet bij de pakken blijven zitten. “We hebben nog wel wat geld in kas”, zegt de voorzitter. “Dat willen we nu volop inzetten om de leerlingen te steunen. We gaan er activiteiten mee betalen, zwemlessen enzovoort. De bedoeling is om ook telkens op de laatste schooldag voor een vakantie iets speciaals te doen, zoals een frietjesdag. Dat deden we vroeger en zullen we uiteraard blijven doen, zodat de kinderen er kunnen van genieten. Het is uiteindelijk daarvoor dat we dat geld inzamelden.”

De Verrekijker in Esen wordt straks een afdeling van Vrije Basisschool Woumen.
De Verrekijker in Esen wordt straks een afdeling van Vrije Basisschool Woumen.© ACK

In de brief staat ook te lezen dat afdeling De Verrekijker in Esen, een school voor kleuters en kinderen tot het derde leerjaar, op 1 september overgeheveld wordt naar de Vrije Basisschool Woumen. “Maar dat is een puur administratieve verandering”, legt Patrick Bekaert uit. “Nu maakt De Verrekijker deel uit van Vrije Basisschool Sint-Niklaas, vanaf volgend jaar zal dat dus Vrije Basisschool Woumen zijn. De kinderen en leerkrachten krijgen alleen een andere directeur. Niet ik, maar Karel Famaey van VBS Woumen wordt directeur. Verder blijft zowel voor de leerlingen als voor de ouders alles bij hetzelfde, de gebouwen blijven behouden en de leerlingen kunnen verder naar hun vertrouwde schooltje komen.”

(KPL/ACK/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier