Sylvie Van Heddeghem start schooljaar als directeur BSS Vogelzang:”Ik ben nog steeds juffrouw Sylvie”

De nieuwe directeur vertoeft nog steeds graag tussen de kindjes. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Voor Sylvie Van Heddeghem was het een speciale eerste schooldag. Voor het eerst mocht ze het nieuwe schooljaar aanvatten als directeur van Basisschool Vogelzang. “Ik zet het werk van de vorige directeur verder, maar geef er wel mijn persoonlijke accenten aan”, vertelt de kersverse directeur.

21 jaar lang stond Sylvie zelf voor de klas en de laatste drie jaar was ze zorgcoördinator. Sinds juni is ze officieel directeur van de school. “Ik ben in september 1999 gestart als leerkracht in het eerste leerjaar”, blikt de kersverse directeur terug. “Na een paar jaar kreeg ik de leerlingen van het zesde leerjaar onder mijn vleugels en nog enkele jaren later stond ik voor de klas in het vijfde leerjaar. De laatste tien jaar voor ik drie jaar geleden zorgcoördinator werd, stond ik voor het tweede leerjaar. Ik heb zo bijna alle klassen doorlopen.” lacht Sylvie.

Veel verantwoordelijkheid

Als zorgcoördinator zat Sylvie al mee in het beleid van de school. “Dat heeft de stap naar directeur van de school uiteraard vergemakkelijkt. Als zorgcoördinator ben je verantwoordelijk voor de gesprekken met de ouders, het CLB, logopedisten, enzovoort. Daarnaast zorg je ook voor de coaching van de leerkrachten. Als directeur komen daar nog een pak taken bij. Eerst en vooral moet je zorgen voor je school, voor de kinderen en voor de ouders. Je moet er als directeur mee voor zorgen dat de pedagogische kwaliteit gegarandeerd wordt, mee gaan met vernieuwingen en een toekomstgerichte visie hebben.”

Sylvie is een teamspeler en betrekt het hele schoolteam in het beleid. “Samen zoeken we waar we met onze school heen willen. We vormen geregeld bij en we gaan zoveel mogelijk nieuwe zaken integreren. Veel verandert er niet want ik heb dezelfde visie als de vorige directeur. Logisch, want we voerden samen het beleid gedurende drie jaar. Ik ga haar werk dan ook verderzetten, maar er wel mijn persoonlijke accenten aan geven”, aldus Sylvie.

Nieuwe wereld

De nieuwe directeur stond haar kinderen trots op te wachten op de eerste schooldag. “Ze kennen mij natuurlijk allemaal en net dat maakt het extra leuk. Ik ben nog steeds juffrouw Sylvie en zo voel ik me ook nog steeds. Tenslotte was ik hier al die jaren juffrouw. Weet je… je hebt als juffrouw een bepaalde band met de ouders en met de kinderen, dat verandert niet als directeur. Of ik het lesgeven zal missen? Uiteraard, maar er gaat een nieuwe wereld voor mij open. En wie weet, kan ik de klas nu en dan nog eens overnemen bij ziekte van een van de leerkrachten. Ik zal mij daar met plezier voor opofferen”, lacht Sylvie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier