Succesvolle heropstart van huiswerkklas Karibu

Vier vrijwilligers van Karibu en vier leergierige kinderen vliegen er opnieuw in. V.l.n.r. Lieve Decaluwé, Abdulrzak, Claudine Defoor, Amina, Maureen Vercaempst, Claire Vanwynghene, Taj en Rahma. © GV
Redactie KW

Karibu, wat ‘welkom’ betekent in het Swahili, startte afgelopen zaterdag de huiswerkklas weer op voor de Anzegemse nieuwkomers. Na een stilte van drie maanden, tekenden vier ingeschreven kinderen en evenveel begeleiders opnieuw present in het Samana-lokaal in Vichte.

Wat begin 2019 begon als ondersteuning bij de kinderen thuis, groeide uit tot een huiswerkklas op een vaste locatie met vaste uren”, vertelt vrijwilliger Claire Vanwynghene. “Kinderen vanaf het derde leerjaar zijn welkom. Tegen donderdagavond vragen we bevestiging zodat de begeleiders gemobiliseerd kunnen worden. Meestal wordt er één op één gewerkt. Met acht vrijwilligers stemmen we wekelijks af op basis van de noden van de kinderen. Wie ingezet wordt hangt af van de beschikbaarheid, de deskundigheid of er bijvoorbeeld iemand meerdere kinderen aankan en de ‘klik’ tussen beide. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een kind dat normaal in het vijfde leerjaar zou zitten, nog geen Nederlands kan en daardoor in het eerste leerjaar terecht komt. Dan is het een vrijwilliger met engelengeduld die dit kind onder zijn vleugels neemt. Naar alle Anzegemse scholen stuurden we een infobrief om dit initiatief kenbaar te maken.”

Intensief

“Omdat ik bepaalde dingen niet zo goed versta, kom ik naar de huiswerkklas waar Maureen me helpt,” getuigt Abdulrzak (12), leerling uit het zesde leerjaar van basisschool Het Bollebos. “Voor alle vakken buiten turnen en muziek kan ik bij haar terecht, het is heel handig.”

“Abdul is nog maar drie jaar in België en praat al voortreffelijk Nederlands”, vult vrijwilliger Maureen Vercaempst aan. “Hij is intelligent en werkt hard. Ik vind het heel tof dat ik hem nu kan helpen en krijg er veel voor terug.”

“Het begeleiden bij het huiswerk is intensief. Er is geen pauze en zelfs geen koffie,” zegt Claire lachend. “Alleszins doen we het allemaal heel graag omdat we het verschil kunnen maken.”

(GV)

Zaterdag van 10 tot 12 uur in de bibliotheek van Vichte voor nieuwkomers vanaf het derde leerjaar. Contact: clairevanwynghene@hotmail.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier