Studenten college in Roeselare doen stage bij sociale doeleinden

Met het project willen ze leerlingen uit hun comfortzone halen en confronteren met een sociale nood. (foto SB) © Stefaan Beel
Redactie KW

Vanaf dit schooljaar start het Klein Seminarie een waardevol en uniek project om vijfdejaarsstudenten op persoonlijk en maatschappelijk vlak leerervaring te laten opdoen. Dit gebeurt bij goede doelen en zorginstellingen.

Het project ‘Leren door Sociaal Engagement’, een vorm van sociale stage, is een pedagogische aanpak waarin dienen, reflecteren en leren, centraal staan bij het contact met reële maatschappelijke of sociale noden en problemen”, aldus directeur Kris Pouseele.

“De 150 leerlingen van het vijfde jaar dienen de maatschappij door zich buiten de lestijd, minimum 25 uur te engageren in een concrete sociale realiteit. Dit omvat inzet voor organisaties die actief zijn voor de vierde wereld, gehandicaptenzorg of verzorgingsinstellingen. Ze reflecteren daarbij over hun ervaringen in groep en in het vak godsdienst. Leerlingen uit hun comfortzone halen en confronteren met een sociale nood blijft echt wel hangen.”

In de Verenigde Staten en Zuid-Amerika werken al meer dan 1.100 hogescholen met dit concept van ‘Community Service Learning’.

Getuigenis

“Op onze schoolwebsite staat een database van organisaties waaruit de leerlingen kunnen kiezen”, legt begeleidster Katleen Vanbesien uit. “De studenten mogen zelf ook plaatsen voorstellen. Het vormt voor hen geen extra studiebelasting. Ze houden gewoon een logboek bij. Sommigen werken telkens een volledige dag mee. Bij anderen is dit om de week anderhalf uur. Bepaalde leerlingen vertellen achteraf dat ze tijdens hun stage met zichzelf werden geconfronteerd.” Enkele zesdejaars helpen dit project dragen en fungeren als buddygroep. “Het doel is om feedback te geven en hun medestudenten te helpen bij problemen.” Omdat hun studies er niet onder zouden leiden, hebben 28 vijfdejaars hun vijfentwintig uur al tijdens de voorbije grote vakantie uitgevoerd. “Vroeger meed ik vluchtelingen”, vertelt Aaron Demarré, die zijn stage bij het Fedasil opvangcentrum in Poelkapelle heeft gedaan. “Nu heb ik ervaren dat er toffe sympathieke jongeren tussen zitten, die niet zoveel anders zijn dan ons. Ik moest helpen bij het organiseren en activiteiten voor de kinderen en volwassenen begeleiden. We zijn bijvoorbeeld samen naar de bioscoop geweest. Op het einde hielp ik tijdens de barbecue.” “Ik wil nog even benadrukken dat er geen punten mee gemoeid zijn”, zegt Peter Bentein. “Het komt niet op hun rapport. Het is pure levenservaring voor henzelf. In mei krijgen ze wel een getuigschrift dat tijdens een officiële plechtigheid zal worden overhandigd.” (KK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier