Studente uit Zerkegem ziet buitenlandse stage in rook opgaan en verliest daardoor 820 euro

studente Hannah Gastmans (21) hier links op de foto. © (Foto Hannah Gastmans)
Redactie KW

Een jonge studente uit Zerkegem moest haar stage naar Lombok verplicht laten schieten door de aardbevingen daar. Haar vliegtickets waren echter al geboekt, maar ondanks een annulatieverzekering worden die niet vergoed. “Is dit dan geen overmacht?”, vraagt ze.

Ze nam een annulatieverzekering. Maar ‘overmacht’ telt niet als argument om haar geld terug te krijgen. Studente Hannah Gastmans (21) uit Zerkegem ziet op die manier zo’n 820 euro in rook opgaan. “En dat is behoorlijk veel voor een student”, zegt ze. “Ik vind het behoorlijk oneerlijk, maar het ziet ernaar uit dat ik er niet veel aan kan veranderen.”

Hannah studeert orthopedagogie aan de hogeschool in Gent. Van september tot januari zou ze normaal een buitenlandse stage ondernemen. Die stond gepland in het Indonesische Lombok. Maar het eiland werd in augustus door twee zware aardbevingen getroffen. De ravage en het menselijk leed is er dan ook enorm. In die mate dat de hogeschool oordeelde dat het er geen plaats was om jonge studenten heen te sturen.

“Uiteraard hadden wij daar alle begrip voor”, zegt Hannah. “Het is daar momenteel één grote chaos. Buitenlandse Zaken gaf bovendien een negatief reisadvies en er is momenteel een uitbraak van malaria aan de gang.” De jonge studente en haar twee klasgenoten maakten er dan ook geen problemen van om hun stage elders te gaan doen. En dus werd beslist om naar Thailand te trekken.

Verzekering komt niet tussen in dergelijke gevallen

Maar ondertussen was de vliegtuigreis naar Lombok wel al even geboekt. Hannah nam een annulatieverzekering, betaalde daar 45 euro extra voor en had er dan ook vertrouwen in. Maar ondertussen blijkt dat die niet tussenkomt in dergelijke gevallen. De reis werd geboekt via Supersaver, een Nederlands bedrijf dat goedkope vliegtickets aanbiedt. Daar begrijpt men de frustratie, maar houden ze voet bij stuk. Een annulatieverzekering zou namelijk enkel voor een ziekte of overlijden van een naaste ingeschakeld kunnen worden. “Wij begrijpen het probleem, maar we volgen de richtlijnen van de vliegtuigmaatschappijen hier in”, klinkt het. “En die stellen dat in dergelijke situaties geen terugbetalingen gebeuren.”

Voor Hannah en haar medestudenten een bittere pil om te slikken. “Wij hadden uiteraard gehoopt dat men hier wat meer begrip voor zou hebben“, klinkt het. “Maar blijkbaar is dat dus niet het geval. We zullen bekijken of we eventueel stappen kunnen ondernemen om hen op andere gedachten te brengen. Maar ondertussen zullen we toch ten volle van onze stage in Thailand genieten.”

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier