Stralende zesdejaars krijgen eclatante proclamatie in imposante Sint-Martinuskerk

De eerste groep zesdejaars van de lichting 2019-2020 van de Sint-Paulusschool campus Sint-Jan Berchmans zwaaide af. De oorspronkelijk uit de Romeinse tijd afkomstige 'Square academic cap' wordt sinds jaar en dag gedragen door de geslaagden of afgestudeerden. © GV
Redactie KW

Na de drive-in proclamatie van vorige week voor de laatstejaars van de basisschool is de eerste buitengewone proclamatieavond voor de zesdejaars van het secundair uit de Sint-Paulusschool campus Sint-Jan Berchmans een feit. De Avelgemse Sint-Martinuskerk was woensdagavond de uitverkoren gelegenheidslocatie.

Doordat een grotere groep mensen vanaf 1 juli weer kan samenkomen, besloot het leerkrachtenteam met Mieke Bothuyne als directeur om de proclamatie met die datum te laten samenvallen. Aangezien er 83 laatstejaars zijn, werden de klasgroepen uit de verschillende studierichtingen verdeeld over 1 en 2 juli om binnen de limiet te blijven van 200 personen met de ouders, 25 leerkrachten en andere genodigden bijgerekend. Een paar mensen van het oudercomité, de raad van bestuur, burgemeester Lut Deseyn en kersvers schepen Sandra Platteau waren ook aanwezig.

De kerk zat afgeladen vol met op de eerste rijen de piekfijn uitgedoste leerlingen van de richtingen Latijn, economie en wiskunde-wetenschappen. De andere wiskunde-wetenschapsklas en de handel komen donderdagavond aan de beurt.

Leerlingen per klasbubbel

“Het was een zoektocht om een geschikte locatie te vinden voor deze grote groep omdat we de ouders per twee op 1,5 meter afstand van elkaar moesten kunnen laten zitten”, vertelt directeur Bothuyne.

“De leerlingen konden we plaatsen per klasbubbel en de ouders kregen de vraag om een mondmasker aan te doen. Toen we bij de kerk aanklopten, was deken Achiel Roets, die ook voorzitter van het schoolbestuur is, onmiddellijk enthousiast. Het hele gebeuren heeft hij ook van begin tot einde ondersteund. Het was een grotere organisatie om alles in goede banen te leiden dan andere jaren. Normaal gaat de proclamatie door in het gemeenschapscentrum Spikkerelle waar alles voorhanden is in de theaterzaal met groot scherm en geluidsinstallatie.”

Drie muzikale intermezzo’s

“Om alle genodigden alles goed te laten volgen, plaatsten we twee grote schermen. Eén van de hoogtepunten van de avond was het moment waarop een filmpje getoond werd van de leerlingen hun zesjarige schoolcarrière. Tussendoor waren er drie muzikale intermezzo’s. Lotte Vandekerckhove op de gitaar en Loren Van Schelverghem op de piano zongen Memories van Maroon 5, leerkracht muziek en zang mevrouw Bossuyt en haar echtgenoot op de gitaar brachten Something Big van Shawn Mendes en gitarist Mirko Dewerchin speelde samen met een lid van zijn muziekgroep ‘Keep this Blank Band’ Smells Like Teen Spirit van Nirvana.”

Voor Nirvana door de boxen klonk, knipoogde de directeur even naar de diaken dat dit wel eens mocht voor de gelegenheid.

De directeur praatte het geheel aan elkaar. De voorzitter van het oudercomité, Stijn Vandommele, gaf tussendoor een betekenisvolle speech waarin hij de jongeren opriep om verantwoordelijkheid en engagement op te nemen. Drie leerlingen namen ook uitgebreid het woord. Aline Gosselin, Sjoukje Vandenhende en Emiel Dewaele haalden hierbij kleurrijke herinneringen op en spraken hun dankbaarheid uit voor de leerkrachten in naam van alle leerlingen.

De scholengemeenschap schonk elke zesdejaar een doos met daarin het diploma en een fotojaarboek met foto’s van activiteiten en reizen. “Het is de eerste keer dat we dit gemaakt hebben. Per klasgroep werd één pagina per leerling voorzien met een foto van in het eerste en van in het zesde middelbaar. Elke leerling schreef ook een tekstje met wat hij of zij zal missen, de leukste anekdote en wat de toekomstplannen zijn. De titularissen richtten een woordje aan hun klas.”

Uitgestelde sportdag

“De afzwaaiende zesdejaars wenste ik toe dat ze erin mogen slagen om hun passie te vinden en daardoor dan later hun werk met plezier zullen doen. Want passie is immers de beste drijfveer. Ik verwees hierbij naar onze leerkrachten die tijdens de coronaperiode met succes overschakelden naar digitaal onderwijzen, net omdat ze gedreven zijn.”

“Ik ben blij dat onze zesdes nog een uitgestelde sportdag konden beleven samen met een aantal enthousiaste leerkrachten die hun eerste vakantiedag met plezier met de leerlingen doorbrachten. 50 van de 80 leerlingen fietsten samen naar de Donkvijver in Oudenaarde om daar te gaan lasershooten en kajakken. Ondanks het feit dat de Italiëreis, de Londenreis, het schoolfeest en het afsluitend prombal niet konden doorgaan, werd dit dan toch een mooie afsluiter.”

(GV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier