Stomende strijkijzers bij Chiromeisjes in Emelgem

V.l.n.r. Ineke Boucquet, Chris Van Severen, Ann Defour en Lieze Pareit oefenen al even. (foto Frank) © (foto Frank)
Redactie KW

De meisjeschiro van Emelgem opent voor de tweede keer de deuren van het strijkatelier. Geen spelende meisjes, speelgoed of koekjes in de lokalen van de Emelgemse meisjeschiro, maar wel strijkende ouders, volle wasmanden en stomende strijkijzers.

Dat strijken niet de meest geliefde taak in het huishouden is, staat als een paal boven water. Daarom besloten de Chiromeisjes van Emelgem die taak voor een keer met de glimlach over te nemen. “Het idee voor het strijkatelier is eigenlijk min of meer ontstaan na onze laatste carwashdag. Het weer viel toen erg tegen, waardoor we beslisten om een punt achter het carwashverhaal te zetten. Desondanks wilden we als Chiro toch verdergaan met een soortgelijk initiatief, maar dan wel met een activiteit waarbij het weer ons minder parten zou kunnen spelen.”

Vrijwillige mama’s

“Uiteindelijk ontstond het idee om een strijkatelier te organiseren”, vertelt Annelien Beirnaert van de Emelgemse meisjeschiro. Het concept van het strijkatelier is vrij eenvoudig: iedereen kan zijn of haar wasmand binnenbrengen bij de Chiromeisjes in Emelgem waarna een tiental vrijwillige ouders ervoor zorgt dat de was perfect gestreken terug bij de eigenaar komt. “We beschikken over een tiental strijkplanken en strijkijzers die de hele dag door bemand zullen worden. Tot voor kort hadden er zich enkel vrijwillige mama’s aangemeld, al kunnen we dit jaar voor het eerst een vrijwillige papa in ons strijkatelier verwelkomen. Hij zal onder meer instaan voor de organisatorische kant van de zaak en hij zal zich ook bekommeren over de bar, waar onze klanten van een drankje kunnen genieten”, legt Annelien verder uit.

Ondertussen is het al de tweede keer dat de jeugdbeweging de strijkijzers ter hand neemt en ook de Emelgemnaren lijken de actie wel te smaken. “Het cliché dat veel mensen niet graag strijken lijkt ook in Emelgem te kloppen. Veel mensen waren dan ook blij dat ze hun was vorig jaar voor een keer uit handen konden geven. Wij waren op onze beurt waren ook erg blij om de mensen te kunnen helpen met dit doorgaans saaie klusje. De aangename werksfeer en de vele positieve reacties moedigden ons dan ook aan om het strijkatelier nog eens over te doen,” aldus Annelien.

Spaarpot

In ruil voor een perfect gestreken wasmand, vraagt de Emelgemse jeugdbeweging uiteraard een kleine vergoeding. Prijzen gaan van 25 cent voor ondergoed tot 1,25 euro voor een hemd of bloes. “Met ons strijkatelier willen we in de eerste plaats de Emelgemnaren helpen met dit vervelende taakje, maar uiteraard hopen we ook dat onze spaarpot opnieuw gevuld wordt. Het is namelijk zo dat we er met het verdiende geld voor zorgen dat onze lokalen perfect onderhouden worden en dat onze leiding niets te kort komt om de activiteiten te organiseren”, besluit Annelien. Wie graag een beroep doet op de diensten van het strijkatelier kan op zaterdag 5 maart met zijn of haar wasmand terecht in de lokalen van de Emelgemse meisjeschiro in de Graaf De Montblanclaan 36/1. (CT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier