Stad verplaatst brievenbus van school in Leke en wil zo… extra subsidies

De brievenbus van de school in Leke werd verplaatst naar de achterzijde, de vier gaten in de weg voor de paaltjes zijn al gemaakt. (foto GUS)
Redactie KW

Diksmuide wil de gemeenteschool in Keiem afscheuren van het Klavertje Vier dat mee gevormd wordt door vestigingen in Esen, Beerst en Leke. Er zijn voldoende leerlingen in Keiem voor extra gesubsidieerde lestijden en een nieuwe directeur. De manier waarop de meerderheid dat extra geld wil binnenhalen, omschrijft Kurt Vanlerberghe (SP.A-Open) als subsidiefraude.

Even schetsen. De gemeenteschool Klavertje Vier bestaat uit een vestiging in Keiem met 122 leerlingen, één in Leke met 79 kinderen, één in Beerst en één Esen met elk 42 leerlingen. Keiem en Leke bieden het volledige kleuter- en lager onderwijs aan. In Beerst en Esen is dat het vierde, vijfde en zesde leerjaar. “Sinds dit schooljaar kan een voltijdse directeur aan de slag in scholen met minimum honderd leerlingen“, schetst schepen van Onderwijs en Jeugd Marc De Keyrel (CD&V). “Daardoor kunnen we in Keiem een extra functie creëren. We hebben daarvoor een aanvraag ingediend bij het departement Onderwijs van de Vlaamse overheid. Als die onze aanvraag goedkeurt, dan krijgen we een voltijdse directeur gesubsidieerd, net als tien lestijden en vijf extra uren administratie. Zo kunnen we ons gemeentelijk onderwijs uitbouwen. De wetgeving zegt dat dit kan als twee scholen van hetzelfde net op minimum drie kilometer van elkaar zijn gevestigd.”

Paaltjes verplaatst

“De afstand tussen de scholen in Keiem en Leke is 2,8 kilometer. Daarom hebben we de brievenbus van de school in Leke verplaatst van de Lekedorpstraat naar de achterliggende Kloosterstraat. De vier paaltjes in die Kloosterstraat hebben we verplaatst naar een locatie net na de parkeerplaatsen aan de nieuwe begraafplaats. Zo is de afstand tussen de twee scholen nu 3,4 kilometer.”

We dienden een bezwaarschrift in, alles moet blijven zoals het nu is – buurtbewoner Antonio Dias

Kurt Vanlerberghe van oppositiepartij SP.A-Open reageert fel op die maatregel. “Rond de eeuwwissel hadden we zes gemeentescholen in Diksmuide met één directeur. Vandaag zijn er dat vier. Via een vreemd manoeuvre wil het stadsbestuur nu een extra job creëren. De aanvraag is bovendien al door, zonder dat die eerst in de gemeenteraad kwam. Er werd ook geen advies ingewonnen bij de verkeersraad. De gevolgen voor de omwonenden in de Kloosterstraat zijn groot. De bewoners van de sociale verkaveling moeten een flink stuk rondrijden en daardoor verhoogt de verkeersdruk in die anders kalme straat. Op het bouwplan van de sociale huizen staan die vier paaltjes getekend. De stad moet zijn eigen beslissingen respecteren. Wat me het meest ergert, is dat de meerderheid de subsidiërende overheid een rad voor de ogen draait. Het voert een fictieve adreswijziging door en ook de afstandsvergroting via die paaltjes is niet koosjer. Daarom wimpelen we die tactiek af als subsidiefraude en daartegen zullen we actie ondernemen. Ik sluit strafrechtelijke gevolgen niet uit.” De voltallige oppositie gaf geen groen licht voor die herstructurering. Sommige fracties stemden tegen en andere onthielden zich.

Bezwaarschrift

Een aantal bewoners van de Kloosterstraat tekende present tijdens de gemeenteraad. “Vrijdag hebben we een bezwaarschrift ingediend, ondertekend door een veertigtal bewoners“, zegt Antonio Dias. “Alles moet blijven zoals het nu is. Tussen de sociale en vrije verkaveling liggen twee betonblokken, waardoor het verkeer netjes verspreid is. Die wil de meerderheid nu wegnemen en even voorbij de brievenbus aan de achterzijde van de school zal het vier paaltjes zetten. Dat betekent dat de inwoners van de vijftiental sociale woningen nu ook door ons deel van de Kloosterstraat moeten. De schoolgaande jeugd krijgt de keuze om via de Lekedorp- of Kloosterstraat naar school te gaan. Ook dat brengt extra drukte met zich mee. Tot slot lopen de werken aan de school op zijn einde. Er is onder meer een extra polyvalente ruimte ingericht die ook na de schooluren toegankelijk zal zijn. Dat zal de parkeerdruk verhogen. Waarom kan het stadsbestuur niet met de Vlaamse overheid onderhandelen? Bovendien kan het toch niet zomaar wat op een officieel bouwplan staat wijzigen?”

(GUS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier