Speelplein bij Kemmelberg officieel geopend

© EF
Redactie KW

Op Provinciedomein Kemmelberg achter de commandobunker komt dan toch een speeldomein. Het dossier zat vast nadat de buur klacht had ingediend. Naar zijn mening zou het speelplein en ook de parking voor te veel overlast zorgen. In haar zitting van donderdag 18 juni heeft de provincieraad een dading goedgekeurd tussen de Provincie West-Vlaanderen en de buur die de opening van de speelzone verhinderde waardoor de speelzone na anderhalf jaar wachten open kan.

Aangezien de speeltoestellen er al geruime tijd staan is de speelzone vanaf vandaag open. “Er staan twee groepen toestellen, voornamelijk natuurlijke elementen en klim-en klautertoestellen”, aldus gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe.

Keltendorp

In het oorspronkelijk dossier stonden ook een aantal speelhuisjes die refereerden naar de Kelten, maar die werden verwijderd door de klachten. “We zijn momenteel aan het kijken om die in het Warandepark te plaatsen.” De realisatie van dit Keltendorp is een direct gevolg van de schenking van de families Putman en Soenen van de archeologische vondsten op de Kemmelberg van de jaren 60 van de vorige eeuw. Dit gebeurde in 2018 waarna het dossier rond de speelzone werd opgestart.

Op de Kemmelberg verbleven nu meer dan 40.000 jaar geleden de eerste Heuvellanders. Het vinden van vuistbijltjes in silex en tal van andere voorwerpen is daar het bewijs van. De speelhuisjes worden houten constructies die de fantasie van de kinderen moet opwekken en hun moet terugbrengen naar de tijd van Kelten. Zo zijn er klimraampjes, een groot hangbed met nettenconstructies en een katrol die ook een schommel is.

30 extra parkeerplaatsen

In het dossier was ook de aanleg van de parking voorzien. “Die komt nu niet op de weide die paalt aan de buur. De parking bovenaan aan de bunker wordt verder doorgetrokken. Er komen daar 30 extra parkeerplaatsen.” De speelzone sluit ook aan op het wandelpad gelegen aan de achterzijde van de Hollemeersch waar kan gestart worden voor een ontdekking van de wijnvelden. (MDN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier