Siebe is nieuwe voorzitter van de jeugdraad Deerlijk

Siebe Vandebuerie is de nieuwe voorzitter van de gemeentelijke jeugdraad. © DRD
Redactie KW

Siebe Vandebuerie volgt Tom Simoens op als voorzitter van de gemeentelijke jeugdraad. Hij was de enige kandidaat. Behouden wat goed is en hier en daar wat nieuwe accenten leggen, is de ambitie van de nieuwe voorzitter.

Siebe Vandebuerie (21) woont samen met vader Bert, moeder Isabelle Vandevyvere, zussen Tilde en Janne en broer Rune aan de Pontstraat. Net zoals zijn vader Bert die de eerste jeugdfunctionaris was in Deerlijk en zijn zus Tilde werd hij al op prille leeftijd lid van Chiro Sellewie. “Toen ik in het eerste leerjaar zat, sloot ik me aan bij de sloebers bij de bloeiende Chiro-afdeling van Sint-Lodewijk”, start Siebe Vandebuerie zijn verhaal.

“Ik voelde mij er onmiddellijk thuis en dat is nog altijd het geval. Ik doorliep er alle leeftijdscategorieën en sta nu al enkele jaren in de leiding. Ik ontferm mij over de ‘kerels’. De jeugdraad, het gemeentelijk adviesorgaan en de schakel tussen het gemeentelijk beleid, de jeugddienst en de jongeren zelf, was een volgende stap. Ik zag het ruimer en wilde meer betekenen voor de Deerlijkse jeugd. Ik ben ondertussen drie jaar lid van deze gemotiveerde jongerenbende en maak onder meer deel uit van de werkgroep Café Congé.”

Samenwerking

“Dat niet iedereen van de jeugdraad stond te springen om jeugdraadvoorzitter te worden, klopt”, zegt Siebe. “Tijdens de algemene vergadering van begin september stelde niemand zich kandidaat om Tom Simoens op te volgen als voorzitter. Ik voelde mij wel geroepen maar aarzelde omdat het altijd om een engagement van twee jaar gaat. Want wat zal volgend jaar brengen? Ik bleef daarmee zitten. Maar na een kleine wijziging in de statuten waardoor het niet langer een verplichting is om twee jaar voorzitter te zijn, heb ik het mandaat toch opgenomen”, vertelt hij.

“Het is een hele geruststelling dat ik kan rekenen op een gedreven en enthousiaste ploeg. De vorige voorzitter, Tom Simoens, en zijn ploeg hebben schitterend werk geleverd. Ook de samenwerking met jeugdconsulent Delphine Decock en jeugddienstmedewerker Aaron Nys, die de gemeentelijke jeugddienst bevolken, loopt gesmeerd. Niet in het minst omdat beiden echt voeling en ervaring hebben met wat leeft bij de jeugd.”

Het is een geruststelling dat ik kan rekenen op een gedreven en enthousiaste ploeg

De nieuwe voorzitter Siebe Vandebuerie legt graag nog even uit wat de hoofdtaken zijn van de jeugdraad. “In eerste instantie adviseren we over alle aangelegenheden die betrekking hebben op het jeugdbeleid. Inspraak en participatie vormen een tweede luik. Luisteren naar de verwachtingen en verzuchtingen van de jongeren en hierop passende feedback geven. Ook jeugdoverstijgende thema’s zoals de opwaardering van het Gaverdomein en de inrichting van de oude brandweersite in het centrum van de gemeente kunnen en moeten daarin aan bod komen. Het is belangrijk dat de stem van de jeugd ook wordt meegenomen bij de opmaak, uitvoering en evaluatie van het meerjarenplan van de gemeente. Ook qua organisaties zit het snor: Café Congé, Creatief Offensief, Dag van de Jeugdraad, …”

Lawaaier

Het gaat goed met de verschillende jeugdbewegingen en er wordt prima samengewerkt. Dat moet zo blijven. Leiders en leidsters krijgen het soms hard te verduren en toch verzetten ze bergen en dat elk weekend. We staan soms niet stil bij de vele zaken die de leiding, allemaal vrijwilligers, ieder jaar opnieuw organiseren. Denk maar aan de wekelijkse activiteiten voor de leden, de acties om wat geld in te zamelen, fuiven, eetfestijnen en het hoogtepunt van het werkjaar het kamp”, verduidelijkt de nieuwe jeugdraadvoorzitter.

Een van de grote realisaties van de jongste werkjaren was ongetwijfeld het charter De Lawaaier, dat bedoeld is om de lawaai- en burenhinder bij fuiven tot een minimum te herleiden. Het is een goede zaak dat het beleid heeft gekozen voor een spreidingsbeleid waarbij de fuiven en ontmoetingsplaatsen per buurt worden beperkt. Maar het blijft belangrijk dat er goede afspraken gemaakt worden met de buren en de omgeving. Met De Lawaaier wordt daaraan tegemoet gekomen. Dat Deerlijk sinds ruim een jaar met De Caravanne weer een eigen jeugdhuis heeft, is nog zo’n schitterende zaak. Deerlijk is een boeiende en bloeiende jeugdgemeente en dat willen we graag zo houden”, rondt Siebe Vandebuerie af.

(Rik Devos)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier