Scouts van Menen mikken met Jiggy Open Air op 1000 feestbeesten

De leiding van de Scouts is er klaar voor. © MPM
Redactie KW

De scoutsterreinen aan wijkcentrum De Koekuit verraden dat er komend weekend heel wat te beleven valt. Met optredens van revelatie Mooneye en streekband ID!OTS gevolgd door een grootse openluchtfuif met plaatselijke dj’s wil de organisatie zaterdag zo’n 1000 festivalgangers lokken naar Ter Couter.

Voor de roots van Jiggy Open Air moeten we de klok zo’n 20 jaar terugdraaien. Onder de naam Jiggy Jiggy organiseerde de toenmalige scoutsleiding van JFK Menen een kleinschalige fuif in de teloorgegane zaal ‘De Werkerskring’ in Geluwe. Nadien verhuisde het succesconcept naar Park Ter Walle in Menen waar Jiggy Jiggy uitgroeide tot het populairste indoorevent van de stad. “Drie jaar geleden konden we echter niet meer in PTW terecht wegens verbouwingen. We beslisten om in beperkte kring een openluchtfestival te houden op onze eigen terreinen. Het concept sloeg zodanig aan dat we drie jaar later nog steeds dezelfde formule aanhouden op dezelfde locatie“, weet hoofdorganisator Robin Descamps.

Obussen opgegraven

Op die locatie werden vorige week tijdens werkzaamheden drie obussen opgegraven en intussen in veiligheid gebracht door de ontmijningsdienst DOVO. Zijn er garanties dat de festivalgangers komend weekend geen gevaar lopen? “Absoluut”, zegt Robin vastberaden. “We houden ons aan alle veiligheidsregels en er zijn al goede afspraken gemaakt met de brandweer en de politie. Met Anton Vlegels is er zelfs een veiligheidscoördinator aangesteld. De nooduitgangen en het evacuatieplan zijn goedgekeurd maar we gaan er uiteraard van uit dat we er geen beroep op moeten doen.”

Jiggy Open Air wist onder meer Mooneye en ID!OTS te strikken.
Jiggy Open Air wist onder meer Mooneye en ID!OTS te strikken.© MPM

Vorig jaar vonden zo’n 700 jongeren de weg naar Jiggy Open Air en dit jaar worden het er volgens de organisatie nog meer. “Als het weer wat meezit dan mikken we op een kleine 1000 aanwezigen. We hebben met Mooneye een populaire band kunnen boeken. Ze wonnen ‘De Nieuwe Lichting’ van Studio Brussel en brengen ongetwijfeld wat fans op de been. Vanaf 23.00 uur zorgen de lokale dj’s met heel wat potentieel voor de afterparty.”

Goed voorbereid voor “beste festival van de regio”

Is het geen groot risico zo’n openluchtfestival midden april te organiseren. Het weer kan in die periode nog zwaar tegenzitten, toch? “Klopt, maar we maken het festival via zeilen overdekt als er regen voorspeld wordt“, stelt Descamps gerust. “Regenweer hoeft niemand dus thuis te houden. En de koude? Och, uit ervaring weten we dat het best warm is op onze site met de podiumverlichting en met de dansende mensen die dicht op elkaar staan. Bovendien zorgen vuurspuwende draken voor extra hitte rond het podium.”

“Dit jaar staat het festival in het teken van de stad Peking, vandaar die draken. We etaleren ook een grote Chinese muur, lampionnen en andere decoratiestukken die we kunnen linken aan de Chinese hoofdstad. En als versnapering voorzien we uiteraard ook loempia’s”, weet Robin. “Er zijn ook typische Belgische snacks te verkrijgen aan democratische prijzen. Een frikandel krijg je al voor 80 cent en ook de drankprijs houden we schappelijk. Een pintje kost amper 1,60 euro. We serveren dat in herbruikbare bekers omdat het ecologische aspect nu eenmaal ook belangrijk is.”

De volledige festivalweide boksten de leden en de leiders van de Scouts zelf in mekaar. “We zijn al zo’n twee weken in de weer met zo’n 20-tal leden. We maken bij de opbouw gebruik van 200 sjorpalen, 150 paletten en honderden meters herbruikbaar sjortouw. We hebben geen moeite gespaard om er het beste festival van de regio van te maken.”

(MPM/Foto’s MPM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier