Begin september werd een nieuw monument ingehuldigd dat een stukje oorlogsgeschiedenis vertelt over de bevrijdingsdagen van Moerbrugge in de late zomerdagen van 1944. De kinderen van VBS De Vaart, enkele leerkrachten en de directeur namen toen al actief deel aan het gebeuren. Het was eigenlijk geen 'nieuw' monument, maar een geherwaardeerd element dat jaren te zien was op de oprit van Roger Standaert, een bewoner uit de Veldstraat. De man maakte als 14-jarige jongen de oorlogsstrijd van heel dichtbij mee en verwerkte na de oorlog al zijn emoties in een persoonlijk werk. Het houten kunstwerkje dreigde verloren te gaan met de verbouwing van het huisje, maar door toedoen van VBS De Vaart en met akkoord van de nieuwe eigenaars en de familie kreeg het monument een nieuwe locatie op de hoek van de Veldstraat en de Weidestraat.

Deze week waren de leerlingen van de school getuige van het planten van de vredesboom die met een kraan op zijn plaats bij het monument werd gebracht en door de leerlingen zelf met zand en spade werd aangehard. De esdoorn van de Canadese vlag is nu dus pertinent aanwezig op de plaats die herinnert aan de woelige dagen rond de Slag bij Moerbrugge. "Zo wordt het een plaats die spreekt over angst en verdriet maar ook over hoop en toekomst", stelt directeur Dirk Vandecaveye, die bij deze ook het gemeentebestuur wil bedanken voor de goede samenwerking rond de verschillende herdenkingsactiviteiten.

(PH)

Begin september werd een nieuw monument ingehuldigd dat een stukje oorlogsgeschiedenis vertelt over de bevrijdingsdagen van Moerbrugge in de late zomerdagen van 1944. De kinderen van VBS De Vaart, enkele leerkrachten en de directeur namen toen al actief deel aan het gebeuren. Het was eigenlijk geen 'nieuw' monument, maar een geherwaardeerd element dat jaren te zien was op de oprit van Roger Standaert, een bewoner uit de Veldstraat. De man maakte als 14-jarige jongen de oorlogsstrijd van heel dichtbij mee en verwerkte na de oorlog al zijn emoties in een persoonlijk werk. Het houten kunstwerkje dreigde verloren te gaan met de verbouwing van het huisje, maar door toedoen van VBS De Vaart en met akkoord van de nieuwe eigenaars en de familie kreeg het monument een nieuwe locatie op de hoek van de Veldstraat en de Weidestraat.Deze week waren de leerlingen van de school getuige van het planten van de vredesboom die met een kraan op zijn plaats bij het monument werd gebracht en door de leerlingen zelf met zand en spade werd aangehard. De esdoorn van de Canadese vlag is nu dus pertinent aanwezig op de plaats die herinnert aan de woelige dagen rond de Slag bij Moerbrugge. "Zo wordt het een plaats die spreekt over angst en verdriet maar ook over hoop en toekomst", stelt directeur Dirk Vandecaveye, die bij deze ook het gemeentebestuur wil bedanken voor de goede samenwerking rond de verschillende herdenkingsactiviteiten.(PH)