Schooldirecteurs tevreden met versoepeling: “Maar communicatie moet véél beter”

Vanaf volgende week zal het in alle basisscholen van het land, zoals hier in De Touwladder in Brugge, weer gonzen van bedrijvigheid. © Davy Coghe
Philippe Verhaest

Onze basisscholen weten eindelijk waar ze aan toe zijn. Dinsdag 2 juni kunnen de kleuters weer naar hun klas, vrijdag 5 juni is het de beurt aan de lagere schoolkinderen. Dat de vier vierkante meter per leerling wegvalt, juichen de directeurs toe. “Maar die steeds veranderende scenario’s hielpen ons niet echt.”

Een eerste schooldaggevoel in juni, dat zal in elke school in Vlaanderen te capteren zijn. En overal heerst een gevoel van opluchting: eindelijk kunnen de kinderen terug naar hun vertrouwde klasomgeving. De leerkrachten en directieteams reageren tevreden, maar plaatsen toch enkele kanttekeningen.

“Dit is ons opnieuw overvallen”, zegt Bruno Colpaert van VBS Sint-Rita uit Harelbeke. “De plannen die we de voorbije dagen hadden uitgetekend, moeten we herbekijken. Het is zeker dat op 2 juni alle kleutertjes bij ons opnieuw kunnen starten, voor het lager neig ik ook naar een volledige en definitieve terugkeer. Dat moet de komende dagen duidelijk worden. Alles moet immers praktisch haalbaar blijven. Mochten de speeltijden en middagpauze niet meer per klasbubbel en op een ander moment georganiseerd moeten worden, dan zou dat al een heel groot verschil betekenen. Maar dat de vier vierkante meter per leerling in de klas wegvalt, is wél toe te juichen. Dat lost heel veel op. We zijn vooral blij dat we straks onze kinderen opnieuw kunnen verwelkomen. En dat zal in een bijzonder veilige omgeving gebeuren.”

Dat de vier vierkante meter per leerling wegvalt, lost een pak logistieke uitdagingen op, maar zal bij veel ouders wel wenkbrauwen doen fronsen.

Zo veilig mogelijk

Evy Becquaert, directeur van GO! Basisschool Het Wonderbos in Ingelmunster, bracht de voorbije week alles in gereedheid om op dinsdag 2 juni volledig te kunnen heropstarten. “Enkel voor het vijfde en zesde leerjaar moesten we nog splitsen, maar nu moeten onze plannen volledig herwerkt worden. Ik betreur het vooral dat kinderen van de lagere school slechts drie weken meer krijgen, in plaats van de aanvankelijke vier. Dat scheelt toch wel. Dat de vier vierkante meter per leerling wegvalt, lost een pak logistieke uitdagingen op, maar zal bij veel ouders wel de wenkbrauwen doen fronsen. Al garanderen wij een zo veilig mogelijke school voor onze 133 leerlingen.”

“We hadden al onze klaslokalen al volgens de vier vierkante meterregel ingedeeld, dat valt nu weer weg. Maar onze speelplaats is wel in zones en per klasbubbel verdeeld, er is een circulatieplan uitgetekend, we plaatsten extra wasbekkens, er is overal ontsmettende handgel en we spreiden de aankomst- en vertrekuren van onze leerlingen. We laten niets aan het toeval over. We staan voor de start van het ‘nieuwe normaal’ in onze scholen en hoe we straks zullen eindigen, zal ook de manier zijn waarop we op 1 september het nieuwe schooljaar zullen aansnijden. Maar dan hebben we meer tijd om ons voor te bereiden. Op voorwaarde dat de communicatie dan vlot en snel verloopt.”

Meer ademruimte

Dat vindt ook Kris Coolman van Basisschool Christus-Koning in Brugge. “We zijn zéér laat op de hoogte gebracht”, zucht hij. “En het scenario is een paar keer gewijzigd. Maar we zijn wél tevreden dat de maatregelen wat versoepeld zijn. Zonder die vier vierkante meter per leerling hebben we letterlijk en figuurlijk wat meer ademruimte, al moet de overheid beseffen dat we moeten samenwerken. Wij moeten meteen in actie schieten, maar krijgen amper tijd. Dat zal bij de start van het nieuwe schooljaar anders en beter moeten.”

De buitenspeelplaats is opgedeeld in zones – Kris Coolman, Christus-Koning Brugge

Ook bij Christus-Koning zijn heel wat extra maatregelen getroffen. “De buitenspeelplaats is opgedeeld in zones, handhygiëne wordt hét sleutelwoord en alle gebruikt speelgoed gaat telkens drie dagen in quarantaine. We geven het virus geen enkele kans. We staan voor vier bijzonder interessante weken. We hebben de afgelopen maanden veel geleerd over digitaal lesgeven, maar elke leerkracht én leerling zal blij zijn om straks opnieuw fysiek les te kunnen volgen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier