‘School zonder examens’ in Brugge in één minuut volzet

Caroline Devriendt tussen de leerlingen Berre, Stella, Antje, Jelena, Maurice, Wietse en Finn. © TVH
Stefan Vankerkhoven

Terwijl het onderwijs in de binnenstad onder druk staat, was de nieuwe middelbare school Stamina in één minuut tijd volgeboekt voor volgend schooljaar. Om te vermijden dat ouders van kandidaat-leerlingen opnieuw aan de schoolpoort zouden kamperen, gebeurden de inschrijvingen deze keer online en via loting…

In september 2017 ging Stamina in de Jeruzalemstraat van start. Via een gebouwenruil kreeg de scholengroep Impact van het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap de lokalen van het voormalige stedelijk BUSO-schooltje Jeruzalem. In ruil mag de stad Brugge het KTA in de Jacobinessenstraat omtoveren in een expohal.

Ouderinitiatief

“Het idee voor Stamina is vier jaar geleden gekomen op initiatief van ouders die hun kinderen in het basisonderwijs naar één van de drie Brugse Freinetscholen (De Boomhut, De Tandem en Klimop) stuurden en zochten naar een vervolg dat in het middelbaar aansluit bij dat onderwijsconcept”, vertelt Caroline Devriendt, de coördinator van Stamina.

“13 onderwijsspecialisten hebben er zich over gebogen. Dat heeft geleid tot Stamina, dat zich niet richt naar één onderwijsmethode, maar toepast wat volgens wetenschappelijk onderzoek echt werkt. Zowel de leerprestaties als het welbevinden van de leerlingen staan centraal. We werken zonder examens én vakdoorbrekend in projecten, die onze leerlingen mee bepalen. Zo slagen we er in leerlingen weer vol goesting te laten leren.”

Kamperen

Vorig jaar in maart 2017 kampeerden ouders in de Jeruzalemstraat om hun kind te kunnen inschrijven voor dit schooljaar. “We zijn begonnen met 40 kinderen in het eerste middelbaar en willen gestaag groeien. Voor volgend jaar werd het aantal plaatsen beperkt tot 44 nieuwe leerlingen. We kregen de toestemming van de commissie voor leerlingenrechten om de inschrijvingen online te doen. 80 procent van de beschikbare plaatsen werd op een weloverwogen moment vrijgegeven. In één minuut tijd waren alle plaatsen bezet. De resterende plaatsen werden via loting, onder toezicht van een gerechtsdeurwaarder, toegewezen.”

“Leerlingen moeten het fijn vinden om naar school te komen”

“Blijkbaar slaat ons concept aan, de voornaamste publiciteit gebeurt via mond-tot-mondreclame. Een grote troef is dat elke leerling een individuele coach krijgt ter ondersteuning. De vier leraars krijgen elk tien leerlingen onder hun hoede, die wekelijks met hen hun leertraject evalueert en bijstuurt.”

“Het gaat om innovatief onderwijs, enkel De Studio in Oostende heeft een gelijkaardig concept. We werken rond projecten, waarin leerdoelen uit meerdere vakken aan bod komen. In ons huidig project “B(l)oeiend! bijvoorbeeld werken we rond alles wat groeit en bloeit. De doelen natuurwetenschappen worden verwerkt tot een interactieve expo, waar talen, beeld en muziek aan gekoppeld worden. In onze tuin kunnen we bij het maken van tuinmeubilair en een serre de doelen techniek afvinken. Daarnaast kan iedere leerling zelf aan de slag in vrij project waar hij zelf individueel onderzoek voert over een onderwerp naar keuze. Er is zelfs een leerling die zo Koreaans leert.”

Subsidies

“Gelukkig krijgt Stamina – wat staat voor veerkracht en doorzettingsvermogen – de steun van de Go ! scholengroep Impact. Het onderwijsministerie subsidieert een school op basis van het aantal leerlingen in februari van het lopend schooljaar. Wij hebben er nu 40 en volgend jaar 84, maar krijgen dan slechts werkingsmiddelen voor 40“, aldus Caroline.

Melissa De Lille met zoon Tristan Frison, die volgend jaar in Stamina school zal lopen.
Melissa De Lille met zoon Tristan Frison, die volgend jaar in Stamina school zal lopen.© TVH

Eén van de gelukkigen die voor volgend schooljaar ingeschreven is, is Tristan Frison (12), die nu in het zesde leerjaar van basisschool Manitoba in Sint-Andries zit. Mama Melissa De Lille is dolgelukkig. “Zelf heb ik geen al te beste herinneringen aan mijn humaniora, daarom wou ik iets anders voor mijn zoontje. We hadden al van andere ouders veel goeds gehoord over Stamina.”

“We zijn op een doe-dag met Manitoba naar hier gekomen en ‘t was echt leuk”, zegt Tristan. Zijn mama vult aan: “De infoavond en een gesprek met de leraars hebben ons over de streep getrokken.. En gelukkig zijn er twee klasgenootjes van Tristan die ook volgend jaar naar Stamina gaan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier