School van overleden Kato (12) organiseert wake en maakt TikTok-filmpje als eerbetoon

Woensdag wordt op het Rhizo College in Zwevegem een wake gehouden, donderdag staat een TikTok-dansje met de hele school gepland. © GJZ
Olaf Verhaeghe

Het overlijden van de 12-jarige Kato, vorige week vrijdag in de Bekaertstraat in Zwevegem, laat ook diepe wonden na in de school waar het meisje sinds september les volgde. Het Rhizo College Zwevegem organiseert woensdag een wake voor de leerlingen en leerkrachten om Kato te gedenken, donderdag staat dan weer een TikTok-dansje gepland. “Kato was gek van de app en de dansjes en droomde om beroemd te worden op TikTok”, zegt directeur Evelien Thomas. “We zien dit initiatief als een mooi eerbetoon aan haar.”

Op amper 50 meter van de schoolpoort kwam de 12-jarige Kato vorige week vrijdag om het leven nadat ze met haar fiets onder een vrachtwagen terechtkwam. Heel wat schoolgenoten, onder wie het vriendinnetje met wie Kato onderweg was, zagen het ongeval gebeuren. Het is dezer dagen dan ook stil in en rond de schoolgebouwen. Op de plek van het ongeval liggen intussen tientallen kaartjes, bloemen, knuffels en tekeningen.

Traumapsycholoog

“Wat vrijdag is gebeurd, laat vanzelfsprekend een diepe indruk na op iedereen die bij onze school is betrokken”, zegt Evelien Thomas, directeur van het Rhizo College Zwevegem. “Kato zat in het eerste jaar en was nog maar pas bij ons, maar het ongeval ging als een schokgolf door het College. Het komt ineens heel dichtbij natuurlijk. Je voelt hoe hard iedereen aan elkaar hangt, hoe hecht de verbinding in Zwevegem is.”

In de klassen werd maandag veelvuldig met de leerlingen gebabbeld over het ongeval. Leerlingen of personeelsleden die daar nood aan hebben, kunnen ook terecht bij de leerlingenbegeleider en de school voorziet een traumapsycholoog om het ongeval te verwerken. “We zijn heel bezorgd om onze leerlingen, maar we zien meteen ook hoe veerkrachtig die kinderen en jongeren zijn. Sommigen hebben nood aan een luisterend oor, anderen staan liever niet te lang stil bij het drama”, aldus de directeur.

Wake en TikTok

Woensdag organiseert de school een wake voor zo’n 200 mensen op de school. “Het is de bedoeling om in groep afscheid te nemen van Kato. Het staat onze leerlingen en leerkrachten vrij om daar aanwezig te zijn. Iedereen moet dat voor zichzelf uitmaken”, zegt Evelien nog. Donderdag staat een tweede eerbetoon gepland: een TikTok-dansje, op de tonen van het immens populaire Jerusalema.

“Kato was gek van TikTok, vertelde haar mama ons. Ze hield enorm van de dansjes en challenges en droomde om beroemd te worden. Jerusalema is een liedje dat hoop uitstraalt, een liedje dat je aan het lachen krijgt, een liedje waar ook Kato van hield. Ik denk dat dat een heel mooi moment zal worden. Een buurtbewoner zal het dansje volledig filmen, daarna knippen we een klein stukje uit om op TikTok te delen. We hopen natuurlijk dat we met zoveel mogelijk likes ergens de grote droom van Kato kunnen waarmaken”, besluit directeur Evelien Thomas.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier