Sinds 16 maart wordt er door de coronamaatregelen geen les meer gegeven, op geen enkele school in België. Wel moeten de scholen opvang voorzien. Het ziet ernaar uit dat die maatregel verlengd wordt. "Tot mijn spijt ben ik niet optimistisch", zei minister Weyts in de marge van een persmoment in Mechelen waar hij een campagne lanceerde om 10.000 laptops in te zamelen voor scholieren. "Maar als het gaat over ingrijpende maatregelen hebben wij één vaste lijn: we beslissen dit niet zelf, we leggen ons oor te luisteren bij de virologen en bij de wetenschappers, anders gaan we 'vogelpikken', dat doen we niet. We volgen de adviezen."

Als na de paasvakantie de lessen nog niet hervatten, gaat het afstandsonderwijs dus nog even door. En de onderwijsminister benadrukt de grote rol van de ouders hierbij. Hij doet een oproep: "zorg ervoor dat uw kind gemotiveerd blijft, dat ze iets opsteken, dat deze weken niet totaal verloren gaan. Plan vaste leermomenten in in de loop van de dag, laat ze apart leren. Die rol van ouders is van cruciale waarde."

Nu is de richtlijn: geen nieuwe lesinhoud en evaluatie. Dat ziet minister Weyts evolueren. "Ik denk niet dat we dat gaan kunnen handhaven. Als je jongeren wil blijven motiveren, dan gaan we moeten overgaan tot nieuwe lesinhoud, zogenoemde pre-teaching: nieuwe lesinhoud aanbieden waar dan later wordt op teruggekomen wanneer de scholen opnieuw open zijn."

Sinds 16 maart wordt er door de coronamaatregelen geen les meer gegeven, op geen enkele school in België. Wel moeten de scholen opvang voorzien. Het ziet ernaar uit dat die maatregel verlengd wordt. "Tot mijn spijt ben ik niet optimistisch", zei minister Weyts in de marge van een persmoment in Mechelen waar hij een campagne lanceerde om 10.000 laptops in te zamelen voor scholieren. "Maar als het gaat over ingrijpende maatregelen hebben wij één vaste lijn: we beslissen dit niet zelf, we leggen ons oor te luisteren bij de virologen en bij de wetenschappers, anders gaan we 'vogelpikken', dat doen we niet. We volgen de adviezen." Als na de paasvakantie de lessen nog niet hervatten, gaat het afstandsonderwijs dus nog even door. En de onderwijsminister benadrukt de grote rol van de ouders hierbij. Hij doet een oproep: "zorg ervoor dat uw kind gemotiveerd blijft, dat ze iets opsteken, dat deze weken niet totaal verloren gaan. Plan vaste leermomenten in in de loop van de dag, laat ze apart leren. Die rol van ouders is van cruciale waarde." Nu is de richtlijn: geen nieuwe lesinhoud en evaluatie. Dat ziet minister Weyts evolueren. "Ik denk niet dat we dat gaan kunnen handhaven. Als je jongeren wil blijven motiveren, dan gaan we moeten overgaan tot nieuwe lesinhoud, zogenoemde pre-teaching: nieuwe lesinhoud aanbieden waar dan later wordt op teruggekomen wanneer de scholen opnieuw open zijn."