Scholen in Kortrijk investeren in kwaliteitsvolle maaltijden

In het Guldensporencollege, campus Kaai is sinds enkele weken een nieuwe refter in gebruik. © AXV
Axel Vandenheede

De leerlingen in het middelbaar onderwijs in Kortrijk kunnen ‘s middags helemaal niet klagen: hun directies investeren de jongste tijd in kwaliteit en variatie op hun bord.

Over schoolmaaltijden wordt soms wel eens smalend gedaan. Onterecht, zo blijkt uit een rondvraag bij de Kortrijkse scholen. De leerlingen middelbaar onderwijs in Kortrijk, bijvoorbeeld, hebben ‘s middags keuze zat om de nodige energie op te doen voor de rest van de dag én ze kunnen eten in nieuwe accommodatie. Zo nam het Guldensporencollege, campus Kaai heel recent een nieuwe keuken en refter in gebruik. Scholengroep Rhizo opent volgend schooljaar een nieuwe hotelschool. En VTI Kortrijk beschikt sinds dit schooljaar ook over een nieuw schoolrestaurant.

“Inclusief de personeelskosten en de afschrijving van de koeltoog is het schoolrestaurant momenteel verlieslatend voor de school”, zegt Sigrid Vansteenkiste, pedagogisch directeur van VTI Kortrijk. “Maar het is nog wat zoeken en tasten voor ons: sinds dit jaar hanteren we een nieuw concept (de warme maaltijden worden in het Guldensporencollege bereid, red.). Al zien we wel dat het aantal schooleters stijgt. De kwaliteit en het aanbod zijn net als de accommodatie dan ook merkelijk beter dan de vorige jaren.”

https://www.youtube.com/watch?v=wz1XW4Qym-s

Wat de warme maaltijden zelf betreft is er een constante: alle middelbare scholen bieden minstens een dagschotel en een vegetarische schotel aan. Per school kunnen de leerlingen al dan niet aanschuiven voor een belegd broodje, een saladbar, enzovoort.

“In het Guldensporencollege kunnen de leerlingen elke dag kiezen uit twee dagschotels, plus een vegetarisch alternatief”, legt Heidi Steegen, directeur campus Kaai uit. “Het vlees is halal-gecertificeerd. Verder is er keuze uit verschillende warme groenten, twee soorten koolhydraten (pasta, rijst, frietjes…) en in de eetzaal staat een saladbar.”

Guldensporencollege en scholengroep 26 bieden ook halalschotel aan

Ook bij scholengroep Rhizo krijgen de leerlingen een ruime keuze. “We werken met een maandmenu, maar die biedt de nodige variatie”, stelt communicatieverantwoordelijke Door Grégoir. “Er is ook altijd keuze uit verschillende groenten.”

De leerlingen van scholengemeenschap Athena worden eveneens op hun wenken bediend ‘s middags: naast de gewone dagschotel is er een vegetarische en halalschotel aan. In het Don Boscocollege krijgen de leerlingen de keuze tussen een dagschotel en een vegetarische maaltijd.

maximum 5,8 euro

In BuSo Kouter – met afdelingen Lage Kouter, Hoge Kouter en het multifunctioneel functioneel centrum (MFC) – wordt een onderscheid gemaakt tussen de opleidingsvormen. “Opleidingsvorm 3heeft ‘s middags de keuze tussen soep, saladbar, warme schotel en broodjes”, legt Kris Bytteber uit. “Opleidingsvormen 1 en 2 (opleidingen met het oog op integratie in een beschermd leef- en/of werkmilieu, red.) krijgen een dagschotel, een vegetarische maaltijd, een dieetmaaltijd en broodjes aangeboden.”

Sommige leerlingen moeten lactose- of glutenvrij eten. Zij vinden ook meestal hun gading, want dan wordt er voor hen speciaal gekookt. Dat kan echter alleen mits het voorleggen van een doktersbriefje.

De kostprijs voor een warm middagmaal schommelt tussen de 3,8 euro en 5,8 euro (soep, hoofdgerecht, dessert).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier