Robotbaby van Kortrijkse studente moet tienerzwangerschappen voorkomen

Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Athena Ter Bruyninge, de GO! school voor buitengewoon onderwijs in Kortrijk, stelde haar Real Care-baby voor. Met Noor, gesponsord door Lions Mercurius Kortrijk, leren ze leerlingen ervaringsgericht wat het is om voor een baby te zorgen. De robotbaby kadert in de bachelorproef van Vanessa Vael, die afstudeerde aan Hogeschool Vives als sociaal verpleegkundige.

Athena Ter Bruyninge is een school voor buitengewoon secundair onderwijs van het GO! in Kortrijk. “De laatste jaren waren er enkele tienerzwangerschappen. Sommige van die meisjes werden bewust zwanger of hadden geen voorbehoedsmiddelen gebruikt. Vele meisjes hadden een romantisch beeld van een gezinnetje met een baby en begrepen niet dat het ouderschap niet zo makkelijk is“, zegt maatschappelijk werker Marie Glorieux. Vorig jaar werden 2 op 230 leerlingen zwanger.

Robotbaby van Kortrijkse studente moet tienerzwangerschappen voorkomen

De school hoopt met ‘Noor’, de Real Care baby, de leerlingen ervaringsgericht te leren wat het inhoudt om voor een baby te zorgen. “De baby moet gevoed, gewiegd en verluierd worden. Dit wordt tijdens de lessen RSV (relationele en seksuele vorming) gedaan. Als er gemerkt wordt dat meisjes een kinderwens hebben, dan kan er ook voor gezorgd worden dat de baby een nachtje mee naar huis gaat. Daarnaast is er ook een zwangerschapsvest van 13 kilogram waarmee leerlingen ‘aan den lijve’ kunnen ondervinden hoe zwaar het is om zwanger te zijn“, aldus medewerker Stefanie Cool.

Robotbaby van Kortrijkse studente moet tienerzwangerschappen voorkomen

“Tot nu toe zijn de reacties positief. Leerlingen schrikken soms hoeveel zorg een baby vraagt. Hopelijk kunnen we ze hierdoor bewuster laten kiezen om zwanger te worden.” De baby zelf zit ingenieus in elkaar met elektronica en warmtesensoren die reageert op impulsen. “We kunnen ze bijvoorbeeld via een computerprogramma laten huilen. De leerlingen moeten zelf uitzoeken wat er aan de hand is, net zoals bij een echte baby. Dat kan gaan van honger tot natte broek”, duidt Marie Glorieux. “Er zijn gradaties mogelijk hoelang de baby ‘lastig’ is, slaapt of honger heeft. De leerlingen leren zo inzien dat het niet makkelijk is een baby te hebben. Het enige minpunt is dat de baby geen mimiek heeft. Sommige leerlingen denken dan dat ze iets verkeerd deden. Wij duiden dat het niet zo is.” De robotbaby kost 2.000 euro.

https://www.youtube.com/watch?v=njoW7kU2iVs

(Foto’s en video JVGK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier