Rita Scheers (62) neemt afscheid van Rhizo Sport- en Lifestyleschool in coronatijden

Rita Scheers gaat met pensioen: "Ik mocht stoppen in februari, maar wilde dit niet doen voor mijn leerlingen." (foto EDB)
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Rita Scheers (62) gaf vorige week haar laatste les biologie in Rhizo Sport- en Lifestyleschool. “Het was een rare afsluiter. Ik had het niet verwacht”, zegt ze.

Je loopbaan afsluiten in coronatijden. Het is niet wat Rita Scheers uit Marke van haar laatste schooljaar verwacht had. Dinsdag gaf ze haar laatste lessen biologie in Rhizo Sport- en Lifestyleschool. Ze werd in de bloemetjes gezet door de leerlingen, die in clusters les kwamen volgen. Een afscheidsfeest met alle collega’s is er niet.

Leerplancommissie

Rita komt uit Haren in Vlaams-Brabant. Ze is bioloog van opleiding. In 1980 startte ze haar loopbaan in de sportschool Parnasse in Dilbeek. Daar gaf ze twee jaar les. Ze huwde met Guido Verhaeren en kwam in de Burgemeester Mayeurlaan in Kortrijk wonen. “Guido was ook van Haren, maar werkte in de Heilige Famillie in Kortrijk”. Rita deed dan een interim in Tervuren en was drie uur onderweg naar haar werk. Daarna trok ze naar de normaalschool Sancta Maria in Ronse waar ze 15 à 16 jaar les gaf. “Door iemand die ziek werd in het toenmalige Sint-Theresia in Kortrijk, solliciteerde ik. Zo kon ik vanaf 1986 mijn functie in Ronse, waar ik geen volledige opdracht had, combineren met biologie en natuurwetenschappen geven in Kortrijk. Toen de normaalschool in Ronse stopte, ging ik voltijds aan de slag in Kortrijk. De laatste jaren koos ik om halftijds te werken om onze ouders meer te kunnen bezoeken. We hadden toen ook al twee kleinkinderen.”

Rita gaf les aan de derde graad en het laatste schooljaar waren dat enkel zesdes. Rita zat ook tien jaar in de leerplancommissie in Brussel. Daar kon ze meewerken aan het opstellen van leerplannen voor haar vak.

Lesgeven via livestream

Met haar 62 jaar was Rita de oudste leerkracht op de school. “Ik mocht stoppen in februari maar wou dit niet doen voor mijn leerlingen. Jammer dat in maart de coronacrisis uitbrak. Ik moest nog leren lesgeven via livestream. Ook voor de leerlingen vind ik het jammer: geen reizen, geen proclamatie… Die leuke dingen die we zelf ook meemaakten, waren er niet meer bij.” De laatste weken kon Rita toch nog afsluiten in de klas, natuurlijk mét mondmasker. “Bij het ASO Sportwetenschappen kon ik aan een klas les geven in twee clusters en de twee klassen TSO Sociale Wetenschappen werden in zes groepjes verdeeld.”

Bloemen en planten

In haar vrije tijd is Rita bezig met in de tuin werken, bloemschikken en knutselen met de kleinkinderen. Guido en Rita hebben een dochter, een schoonzoon en drie kleinkinderen. Rita is ook actief bij doopsels en het vormsel in de wijk Rodenburg. Ze zal nu vooral het sociaal contact missen. “Toen ik halftijds begon te werken, bleef ik zelfs op school eten voor het sociaal contact. Op de vraag wat ze niet zal missen, kan Rita geen antwoord geven. “Ik heb mijn werk altijd graag gedaan. Bloemen en planten zijn me niet vreemd en daar blijf ik in mijn tuin en met het bloemschikken altijd mee bezig”, besluit ze.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier