Riet Deleye uit de Burgerschool in Roeselare met pensioen

Riet Deleye : "Ik heb mijn leerlingen altijd graag gezien, zeker zij die wat extra aandacht nodig hadden." (Foto SB) © (Foto SB)
Eddy Brouckaert
Eddy Brouckaert Senior writer

In Op dinsdag 12 juni stond Riet Deleye voor de laatste keer voor de klas. Ze gaat met pensioen, na een loopbaan van 36 jaar in het onderwijs. Als vertaler-tolk was ze aanvankelijk aan de slag gegaan bij Vitalo Plastics in Meulebeke, maar via zuster Gerda kwam ze in de Burgerschool terecht, waar ze naderhand ook ging lesgeven.

“Ik ben afkomstig van Beitem”, vertelt Riet Deleye. “Ik kom uit een gezin met vier kinderen , ik ben de derde in de rij. In 1975 overleed mijn mama. Ik was niet eens 18 jaar. Een oudere broer en zus waren het huis uit. Er was nog een broertje van 12. Hogere studies aan de Ipsoc in Kortrijk starten en huiswerk combineren, het was een zware periode, waarbij ik mijn talen miste. Voor het einde van het eerste jaar was ik al ingeschreven voor vertaler-Tolk in Brugge. De optie secretariaat-talen vanaf het tweede jaar bood meer werkzekerheid in die tijd. In 1979 trouwde ik met Johan Eeckhout, die ik tijdens de danscursus van Dansibo had leren kennen. Zijn professionele wereld als leerkracht deed mezelf ook lonken naar het onderwijs.”

Zuster Gerda

“Ik had het geluk in 1982, bij een bezoek aan de Burgerschool, directeur Zuster Gerda te kunnen spreken en er bleek een job te zijn als klerk-typiste. Ik werkte er tot 1984 graag in het onthaal. In 1984 sprak zuster Gerda mij aan over een vrije functie als studiemeester. Die functie zou ik tot 1989 uitoefenen. Inmiddels was ik de D-cursus aan het volgen, startte ik in 1989 met een interim als lesgeefster en in 1990 waren mijn eerste eigen lesuren een feit. Ik gaf in de Burgerschool les in bijna alle leerjaren van de handelsrichtingen. De laatste twintig jaar was ik vooral actief in de derde graad. De huidige richting Office Management en communicatie, met onder andere de begeleiding van de Geïntegreerde Proef was mijn thuis.”

Ambassadrice

“Ik meen te mogen zeggen dat ik mij al die jaren een waardige ambassadrice van de Burgerschool heb getoond. Met veel engagement naast de lesopdracht. Op vrijdag gaf ik over de middag volksdansen. Ik zetelde in veel werkgroepen.

“Ik ben Johan ook van meet af aan gevolgd in zijn passie voor het volleybal”

Het comité feestelijkheden, het uitwisselingsproject met Zuid-Afrika, lid van de vaste toneelkern die intern en extern Moorddiners speelt ten voordele van de sociale kas van de school, de GP Awards….”

“Ik heb mijn leerlingen altijd graag gezien, zeker zij die wat extra aandacht nodig hadden. Ik denk dat mijn leerlingen mij als bezorgd, correct en rechtvaardig zagen.”

“Ik heb altijd veel energie gehad. Sinds 1979 ben ik samen met Johan actief bij het Onze-Lieve-Vrouwekoor Jubilate. Ik ben voorzitter van de parochieraad geweest en ben nog altijd lid van de kerkraad. Koor , toneel , Spel Zonder Grenzen , Olympiade , catechese…wij waren heel actief op de Onze-Lieve-Vrouweparochie. Als koppel hebben wij ons ook tien jaar ingezet als kookouders bij de KSA.”

“En ik ben Johan ook van meet af aan gevolgd in zijn passie voor het volleybal”, lacht Riet. “Eerst toen hij zelf speelde, maar nu zijn we allebei nog altijd betrokken bij Knack Roeselare voor de opvang van anderstalige spelers en bij de wedstrijdscouting van Europese wedstrijden.”

Toekomst

“Ik beëindigde zopas met succes een cursus Toerisme en Recreatiemanagement. Reizen is immers onze passie. Ik heb ook een verleden bij de CM-vakanties, als monitrice maar ook nu nog als vrijwilliger in de CM-centra in Zwitserland. Ook mijn vroegere vakantiekampen paardrijden of klassieke dans en volksdans blijven mij aanspreken. In Roeselare wil ik mij als vrijwilligster inzetten voor het Inloophuis rond darmkanker dat mede door dr Jochen Decaestecker en Dominiek Dejonckheere recent werd opgericht. Het winnen van het No-X-Cuseproject in 2017 ligt hier aan de basis.”

“Als we daar de aandacht en zorg aan toevoegen voor de kinderen Tine, Dries en Annelies en de kleinkinderen Marthe , Dora , Oskar , Suzan , Felix , Amaury en Odette, dan wachten ons hopelijk nog vele mooie (en drukke) momenten.” (EBRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier