Renovatie van speelplaats, turnzaal en leraarskamer in VBS Langemark

Directeur Danny Jonckheere op de speelplaats die straks volledig vernieuwd wordt. Achter hem zie je ook de turnzaal. © pco
Redactie KW

De Vrije Basisschool in Langemark investeert 250.000 euro in de verbetering van zijn infrastructuur. De turnzaal, speelplaats en leraarskamer worden straks onder handen genomen.

Schooldirecteur Danny Jonckheere ontving van Agion, het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs, begin juni het verlossende nieuws dat de school voor drie projecten gesubsidieerd wordt. In het basisonderwijs bedraagt de toelage 70 procent van de subsidiabele kostprijs. “We hadden een aanvraag lopen om de turnzaal, de speelplaats en de vroegere woonst van zuster Agnes te renoveren. Voor ons betekent dat een geweldige stap voorwaarts. De turnzaal dateert van de periode 1967-1968. Dat was toen een innoverend project en we zijn met onze sportzaal in West-Vlaanderen redelijk uniek. De inspectie had een houten vloer verwacht, maar we blijven zweren bij de bestaande vloer om ook nog onze festijnen binnenshuis te kunnen organiseren. De opbrengsten van zulke dagen hebben we nodig om onze financiën op orde te houden”, leidt Danny Jonckheere de investeringen in.

Niet 20 maar 50 procent

Van de totale investering gaat het leeuwenaandeel naar de turnzaal, namelijk 207.839 euro, waarvan 137.635 euro subsidie. “Met dat geld gaan we de dakconstructie versterken, worden sanitaire leidingen aangepakt, moeten elektrische rolgordijnen aangebracht worden om het zonlicht buiten te houden, creëren we gescheiden kleedruimtes voor meisjes en jongens en wordt er ook een likje verf aangebracht. Met eigen middelen gaan we het turnmateriaal vernieuwen. De werken worden uitgevoerd door aannemer Maes & Coucke”, licht directeur Danny Jonckheere de zwaarste hap uit het budget toe.

We hebben in onze gemeente nood aan een bouwproject om jonge gezinnen aan te trekken

Het tweede luik beslaat de speelplaats. De toestand ziet er lamentabel uit. “Op sommige plaatsen steken de tegels uit. Er is 39.941 euro voorzien, waarvan 32.600 euro gesubsidieerd. Grondwerker Degro zal van de gelegenheid gebruik maken om de riolering te vernieuwen en een kindvriendelijke bedekking aan te leggen. Er komt ook een lindeboom en wat groen”, schetst Danny Jonckheere de werken die in de grote vakantie zullen plaatsvinden.

Leerlingenaantal daalt

Ten slotte wordt de leraarskamer aangepakt door het aannemingsbedrijf Maes & Coucke. Er is 96.744 euro beschikbaar, waarvan 78.962 euro betoelaagd. “Op het zolderverdiep worden de pannen weggenomen, vernieuwd en geïsoleerd. Daar ligt onze geschiedenis netjes verzameld. De leraarskamer wordt verruimd en in een hedendaagse look gegoten.”

Voor Danny Jonckheere worden het straks zijn twee laatste jaren als directeur. “Momenteel onderwijzen we hier 100 kleuters en 148 lagereschoolkinderen. We worden allemaal geconfronteerd met een dalende nataliteit. Vanaf volgend schooljaar zal de peuterklas waarschijnlijk een lichte terugval kennen. Dat zal een half ambt kosten. Eigenlijk hebben we in Langemark nood aan een bouwproject. Het gemeentebestuur heeft de afgelopen jaren vooral in de andere dorpen aan uitbreiding gedaan. Woningbouwprojecten staat gelijk aan jonge gezinnen aantrekken. Dat hebben we nodig voor de instroom in de scholen.”

(pco)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier