Quinten Malisse is juniorgids in Memorial Museum Passchendaele: “Ik wil mensen iets bijbrengen”

Juniorgids Quinten Malisse is erg geïnteresseerd in WO I. © ZB
Redactie KW

Vanaf zondag 6 september zullen elke eerste zondag van de maand juniorgidsen aan het werk zijn in het MMP1917. Een daarvan is Quinten Malisse. Hij heeft intussen al een tiental gidsbeurten achter de rug voor groepen. “Het is heel fijn om te mogen gidsen.”

Het Memorial Museum Passchendaele (MMP1917) heeft met zijn verhaal rond de slag van Passendale ook oog voor de jeugd. Zo waren en zijn er de projecten ‘Soldaat in de klas’, ‘Op stap met Lisa, Louis en Maurice’ en ook de juniorgidsen. “We willen op een educatieve en creatieve manier de jeugd betrekken bij het verhaal van oorlog en vrede“, stelt conservator Steven Vandenbussche.

“Juniorgidsen zijn jongeren tussen 10 en 18 jaar die de hun toevertrouwde groep op een kindvriendelijke manier het museum laten ontdekken. We hebben momenteel zo’n tien juniorgidsen, maar zijn vanaf volgend jaar van plan om een nieuwe lichting op te leiden. Elke eerste zondag van de maand, telkens om 10 uur en om 14 uur staat een juniorgids ter beschikking voor een groepje van maximaal 15 mensen.”

Iedereen geslaagd

Een van de juniorgidsen is de 13-jarige Quinten Malysse. Hij is de zoon van Nickie en Melissa Willemyns en volgt Grieks-Latijnse aan het Lyceum in Ieper. “De opleiding juniorgids werd gespreid over drie woensdagen. We waren met 15 deelnemers tussen de 10 en 15 jaar en kregen les van Kristof Blieck. We moesten uiteraard ook een examen afleggen. Iedereen was geslaagd en we kregen dan ook allemaal ons diploma”, vertelt Quinten.

“Intussen heb ik al een 10-tal gidsbeurten gegeven voor groepen en ook een paar keer voor eigen familie. Als juniorgidsen gidsen we meestal onder begeleiding van een ervaren gids en zijn we ook meestal met twee jongeren. De groepen bestaan uit een gemengd publiek van jongeren en volwassenen. Het is heel fijn te mogen gidsen. Het mooiste is de mensen iets bijbrengen dat ze nog niet wisten. Soms kan het ook eens lastig en onaangenaam zijn. Vooral als de mensen niet luisteren naar wat je vertelt. Dan bestaat de kunst erin toch hun aandacht te trekken.”

oom

Quinten raakte geïnteresseerd in de Eerste Wereldoorlog door zijn oom Patrick Colson. “Hij heeft een diploma als gids WO I en heeft zelfs een tijdje in het MMP1917 gewerkt. Samen verzamelen we alles wat we vinden van en verschijnt over de Eerste Wereldoorlog. Wat me het meest aantrekt, zijn de restanten die je vindt op de velden en in onze regio liggen er nog heel veel. Ik vind dat meer jongeren hierin geïnteresseerd zouden moeten zijn. Want zo besef je hoe erg het vroeger is geweest en hoe erg een oorlog is. Je leert hoe de mensen toen leefden en over hoe soldaten van overal op de wereld streden voor de vrijheid.”

Ondanks zijn grote interesse ziet Quinten, die ook voetbalt bij de U15 van SC Zonnebeke, zich later niet als historicus. “Wat ik later wil worden, weet ik eigenlijk nog niet echt maar mijn voorkeur gaat uit naar de medische sector”, besluit Quinten. (NV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier