QR-codes van Howest niet meteen een succes: “Constante opvolging is nodig”

De QR-codes waren nog niet meteen een succes. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Het eigen corona-opsporingssysteem van de Hogeschool West-Vlaanderen loopt nog niet op wieltjes. Studenten moeten daarbij zelf een QR-code inscannen bij het binnengaan van een leslokaal, maar alvast in Kortrijk doen ze dat niet. De hogeschool reageert verbaasd. “We hebben er alles aan gedaan om de studenten op de hoogte te brengen.”

Of ze de QR-code gescand hebben voor ze plaats namen in de aula voor hun les methodisch handelen? “Oei, neen. Dat zijn we vergeten”, klinkt het bij een tiental studenten ergotherapie. Ze hebben er net hun eerste les van het academiejaar opzitten in de gloednieuwe campus van Howest, The Penta, in Kortrijk. “We hebben daar wel een mailtje van gehad denk ik”, pikt een van hen in. “Maar de prof heeft niets gezegd, dus zijn we maar gewoon gaan zitten.”

Nooit van gehoord

Hetzelfde verhaal bij een paar andere studenten, die even verderop in de centrale refter met vijf een tafel delen. “Is dat systeem al in gebruik?”, vraagt een van hen zich af. “Ze hebben daar wel iets van gezegd tijdens de introductie vorige week, maar ze zeggen daar zo veel (lacht).”

Een gelijkaardig verhaal bij een viertal studenten van UGent, campus Kortrijk even verderop. Ze hebben geen les in The Penta, wel in de gebouwen aan de Graaf Karel de Goedelaan aan de overkant. “Maar we dachten dat de refter daar dicht zou zijn. Dus zijn we naar hier gekomen”, klinkt het. “QR-codes scannen? Nog nooit van gehoord.”

Howest deed er nochtans alles aan om snel een eigen traceersysteem op poten te zetten. Naast de voorziene maatregelen zoals afstand houden, handhygiëne en mondmaskers, heeft de IT-dienst een systeem ontworpen waardoor elke student en medewerker zich bij het begin van het lesuur, de activiteit of de lunch, met een klik kan registreren via een QR-code die aangebracht is op de tafel in de ruimte waar hij zich bevindt.

De weinige studenten in de refter van The Penta waren zich van geen QR-code bewust.
De weinige studenten in de refter van The Penta waren zich van geen QR-code bewust.© AN

“Als iemand positief test op covid-19, kan de preventieadviseur gericht opzoeken welke personen nauw contact hadden met de besmette persoon. Dit systeem laat toe, indien nodig, heel gericht een beperkt aantal studenten of medewerkers in quarantaine te plaatsen en niet de volledige opleiding.”, legde algemeen directeur van Howest, Lode De Geyter eerder deze week al uit.

Rekenen op studenten

Howest reageert enigszins verbaasd op het nieuws dat verschillende studenten toch nog uit de lucht vallen wat het traceersysteem betreft. “We hebben er alles aan gedaan om de studenten op de hoogte te brengen”, benadrukt woordvoerder Elke Christiaen. “Ze kregen allemaal een aankondiging via het leerplatform en alles werd duidelijk uitgelegd tijdens de introductiedag vorige week.”

“Natuurlijk kunnen we hen niet verplichten om gebruik te maken van de QR-codes. Er zijn geen sancties voor wie het niet doet, maar we willen toch een oproep doen om het wél te doen. Het is voor hun eigen bestwil.”

Dat de studenten van UGent, campus Kortrijk niet op de hoogte zijn, is volgens Elke wel normaal. “Zij komen zo weinig mogelijk in contact met onze studenten en werken met een eigen traceersysteem.”

Tot slot benadrukt ze dat veel studenten het systeem wel al gebruiken. “Deze middag werd er in de refter van de Graaf Karel de Goedelaan al druk gescand. Maar we beseffen dat dit iets is dat constante opvolging nodig zal hebben”, besluit ze.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier