Prentenboek ‘Lou viert carnaval’ laat West-Vlaamse kleuters kennismaken met diversiteit

© Benny Proot
Redactie KW

In basisschool De Springplank in Brugge werd woensdag het kleuterprentenboek ‘Lou viert carnaval’ voorgesteld.

Het is het tweede deel van een reeks waarmee initiatiefnemer çavaria de jongsten op de schoolbanken kennis wil laten maken met diversiteit. Dankzij de steun van de Provincie West-Vlaanderen krijgen alle kleuterscholen dit boekje samen met een educatief pakket opgestuurd.

Diversiteit in de ruimste zin

In onze provincie werkt çavaria, de belangenverdediger voor holebi’s en transgenders in Brussel en Vlaanderen, samen met het West-Vlaams regenbooghuis Rebus. Vorig jaar ontstond het idee om aan de hand van prentenboeken kleuters kennis te laten maken met diversiteit. Daar kwam een eerste titel van: ‘Lou op weg naar school’, geschreven door de bekende jeugdauteur Kathleen Amant en uitgegeven bij Clavis. Het bovenliggende thema was verkeersveiligheid.

Nu is er een tweede boekje: ‘Lou viert carnaval’. “Ook nu staat diversiteit centraal”, legt Kaj Poelman, beleidsmedewerker onderwijs, uit. “Dit begrip wordt ruim opgevat. Het gaat niet enkel over homoseksualiteit en man-vrouw stereotypen, maar ook over huidskleurverschillen, lichaamsgewicht en kinderen met een functiebeperking. Wat je in het straatbeeld opmerkt, laten we op een indirecte manier aan bod komen.”

Gratis vorming voor kleuterscholen

In ‘Lou viert carnaval’ komen deze thema’s aan bod tijdens het carnavalsfeest. ?Een school viert carnaval met een optocht. Sommige kinderen dragen een kostuum, anderen niet, omdat hun ouders niet over de financiële middelen beschikken om die aan te kopen”, vertelt Kaj Poelman. ?In het boekje maken de kleuters ook kennis met een meester die als prinses verkleed is en een kleuterjuf die in de huid van een beer kruipt. Hoofdrolspeler Lou blijkt twee papa’s te hebben. Tijdens het carnavalsfeest is hij verkleed als indiaan.”

‘Lou viert carnaval’ kwam tot stand in samenwerking met de Provincie West-Vlaanderen. ?Dit stelt ons in staat om dit boekje, samen met een educatief pakket, naar alle West-Vlaamse scholen op te sturen”, zegt gedeputeerde voor Cultuur Myriam Vanlerberghe (sp.a). ?Tevens bieden we gratis vorming aan alle kleuterscholen aan.”

(SVV – Foto BP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier