‘Pool2school’ begeleidt eerstejaars leerlingen veilig doorheen de Brugse binnenstad

© PM
Redactie KW

Vanmorgen, bij de aanvang van de eerste schooldag, werden op een tiental plaatsen aan de rand van de Brugse binnenstad eerstejaarsleerlingen opgewacht door iemand van hun nieuwe school. Begeleid door die volwassene, fietsen of wandelen ze via de meest geschikte weg naar hun school in het centrum.

Voor eerstejaars is het een bijzonder ingrijpende ervaring, de eerste dag op een nieuwe school. Een onbekende omgeving, medeleerlingen en leerkrachten die je nog niet kent. Maar ook de weg naar de nieuwe schoolcampus is onderdeel van dat avontuur. Om die heel nieuwe verplaatsing vlot en vooral veilig te laten verlopen, hebben een handvol scholen samen met stad Brugge de handen in mekaar geslagen. ‘Pool2school‘ is het resultaat.

‘Pool2school’ biedt leerlingen van het eerste jaar secundair van SFX, ofte de Frères, Sint-Leo Hemelsdaele, Sint-Andreasinstituut en Stamina in de Jeruzalemstraat de gelegenheid om op een aantal plaatsen net buiten het centrum samen te komen. Op elk van die locaties worden zij verwelkomd door een medewerker van hun school of een lid van de ouderraad van hun school. Samen gaan ze dan op pad naar hun nieuwe leerplek.

1.500 eerstejaars

Helemaal nieuw is ‘Pool2school’ niet. “Een handvol jaren geleden kwam het initiatief voort uit een werkgroep ‘Veiligheid en verkeer’ bij ons in SFX”, herinnert Mireille Devroey zich. Zij is lid van het oudercomité van de Frères, waar haar jongste zoon Marcus straks zijn zesde jaar Latijn-wiskunde aanvat. “Sindsdien staan wij elk jaar op de eerste schooldag paraat voor onze nieuwelingen”, aldus adjunct-directeur Luc Janssens. Dit jaar besloot stad Brugge om ook de andere scholen van de binnenstad uit te nodigen mee te gaan in dit eerste-schooldag-initiatief. “Ongeveer vijftienhonderd eerstejaars zoeken vandaag voor het eerst hun weg door de binnenstad”, weet burgemeester Dirk De fauw.

Een vijftiental leerlingen van de Frères dagen alvast op bij de plaats van afspraak op het Zand. Sarah is één van hen, ze woont in Meetkerke. “Mijn oudere zus zit op dezelfde school, maar ze staat te laat op naar mijn zin”, lacht Sarah. En dus neemt ze alleen de bus naar Brugge, al zal ze ook wel een keer per fiets komen, veronderstelt ze.

“De bedoeling van ‘Pool2school‘ is niet alleen om nieuwelingen de meest logische weg te tonen waarlangs zij de school bereiken.”, aldus Luc Janssens, “Een bijkomende troef is, dat de nieuwelingen meteen ook kennis maken met medeleerlingen die vanuit dezelfde richting naar school komen. Het biedt hen de kans, om af te spreken om in de toekomst de weg samen af te leggen.” (PM)