Plantdag zet Basisschool Klavertje 3 uit Oostvleteren nog meer in het groen

(foto RVL)
Redactie KW

Op dinsdag 12 maart was er plantdag in de Vrije Basisschool Klavertje 3 in de Hendrik Deberghstraat. Er werden in totaal meer dan 300 bomen, planten en struiken geplant om een nieuw stuk speelweide aan te leggen naast het gebouw. De plantdag kadert in een groter geheel om de hele buitenomgeving van de school aan te pakken.

“De voorbije jaren was er intensief overleg tussen Joke Oosterlynck van Milieuzorg op School (MOS), Ann Vannieuwenhuyse van Regionaal Landschap Westhoek, de school, een aantal ouders uit het oudercomité en de leerlingenraad”, zegt directeur Joke Dejonghe. “Dankzij de financiële steun van de provincie West-Vlaanderen en een bijdrage van het oudercomité kon het plan nu gerealiseerd worden.”

Natuurlijke tunnel

Alle 154 leerlingen van de basisschool hielpen bij het planten. Er werd een dubbele hazelaarsrij aangeplant die later een natuurlijke tunnel zal vormen waarin de kinderen naar hartenlust kunnen ravotten. Er werd een ‘snoephaag’ geplant om te kunnen genieten van gezonde tussendoortjes, allemaal eetbare bessen en vruchten om gezond te snoepen. Daarnaast werd ook een gemengde haag aangelegd. Die haag verdeelt de speelweide in verschillende compartimenten.

“In de paasvakantie maken we werk van een loopzone met speelheuvel, tunnel en glijbanen die dankzij de houten balken ook dienst zal doen als tribune bij toneel en dergelijke. In een ander deel zijn vijf moestuinbakken voorzien om samen met de leerlingen te planten, zaaien, oogsten,…. met natuurlijk een compostbak om in de toekomst zelf voor goede meststof te zorgen. In een derde deel komt een rustige zone met fruitbomen en vier picknickbanken. Hier kunnen de leerlingen bij mooi weer hun boterhammetjes opeten en kan er ook buiten les gegeven worden”, vertelt directeur Dejonghe.

Er werd een ‘snoephaag’ geplant om te genieten van gezonde tussendoortjes

“Het eindresultaat zal groter zijn dan enkel de speelweide. De school beschikt ook over twee wiglo’s. Daar werden met paletten houten zitbanken gemaakt. De leerlingen die het graag wat rustiger aan doen, kunnen bij mooi weer op een kussentje strips lezen in dit gezellige hoekje. In het bos komt ook een takkenril. Dit zorgt voor een natuurlijke omheining en stimuleert de leerlingen bij het bouwen van kampen en fantasiespel. Met de paletten zullen ook een aantal buitenkeukentjes gebouwd worden. Als laatste komt er ook een kippenren met een tweetal kippetjes”, aldus directeur Joke Dejonghe.

“Het was heel fijn om zoveel bomen en struiken te planten”, vertellen enkele leerlingen. “Het was plezant dat we dit zelf mochten doen, de bomen in de plantgaten stoppen en aanstampen”, zegt iemand uit het derde leerjaar. “De weide ziet er al heel anders uit, het zal een leuke plek worden waar we veel verschillende dingen kunnen doen“, vertelt iemand uit het tweede leerjaar.

Directeur Joke Dejonghe: “Ondanks het mindere weer was het een enorm plezante dag. Het is fijn om na zo’n intensieve samenwerking met verschillende partners het definitieve plan te kunnen uitvoeren. Het gaat om een stuk braakliggend terrein dat tot nu toe nog niet werd gebruikt door de school en dat we nu omvormen tot een aangename, zinvolle en leerrijke omgeving voor de kinderen.”

Parking en fietspad

Ook de gemeente Vleteren zet zich in voor de buitenomgeving van de school. Zo werd onlangs een parking aangelegd voor de school en kwam er een fietspad richting Reninge. Volgende week starten er werken aan de N8 om een veilige fietsoversteek te maken voor de kinderen die komen uit de richting van Westvleteren.

(AH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier