Pittemse leerlingen van het vijfde leerjaar laten hun stem horen in het gemeentehuis

© (Foto NS)
Redactie KW

Naar aanleiding van het project ‘Kinderen van Pittem en Egem: jullie stem wordt gehoord!’, kwamen de leerlingen van het vijfde leerjaar samen in het gemeentehuis waar ze hun stem lieten horen.

De volwassenen kunnen nu zondag hun stem uitbrengen en de kinderen kregen het voorrecht om hun stem twee dagen vroeger te laten horen. Op vrijdag 12 oktober stapten de leerlingen van het vijfde leerjaar naar het gemeentehuis. Ook zij hebben een eigen mening en bundelden hun eigen voorstellen.

De twee basisscholen werkten rond het project ‘Kinderen van Pittem en Egem: jullie stem wordt gehoord! Via een workshop leerden ze 17 werelddoelen kennen. Nadien dacht de klas na over ideeën en voorstellen hoe de gemeente Pittem en de school aan welbepaalde werelddoelen kan werken. Het werelddoel dat streeft naar kwaliteitsonderwijs en het werelddoel dat streeft naar zorg voor het milieu en het leven op het land kwamen bovenaan te staan. Via dit project werd gewerkt aan een kindvriendelijk beleid dat samen uitgewerkt werd.

Zwemvijver op school

De enthousiaste leerlingen gooiden hun ideeën en voorstellen op tafel en dit in de raadzaal van het gemeentehuis. Ze kregen een warme ontvangst van de burgemeester en enkele schepenen. De kinderen stelden voor om meer groen in de gemeente te creëren. Meer struiken in de voortuin en het plein, meer fruitbomen en dit koppelen aan fruitverkoop. De dieren kwamen ook aan bod. Ze willen een geschikte dierenopvang om de dieren een nieuwe en warme thuis te schenken.

In hun eigen school willen ze ook wat verandering aanbrengen. Ze vragen om een zwemvijver en een voetbalveld met kunstgras. In de voormiddag willen ze fruit eten als tussendoorntje en in de namiddag een koekje. De grote vraag was van hoe gaan we dit financieel realiseren? Het antwoord was klaar en duidelijk: we verkopen bloembollen op onze school. De kinderen maakten een eigen affiche met hun noden en wensen en zongen het lied ‘Over the rainbow’.

(Nele Sabbe/foto Nele)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier