Pionier van Vormingplus gaat met pensioen: “Ik heb me voortdurend bijgeschoold”

Linda Accou: "Ik had superbekwame, interessante en lieve collega's. Ik zal hen missen." © EDB
Redactie KW

Linda Accou uit Gullegem wordt volgende maand 65 jaar en gaat met pensioen. Ze was een van de pioniers van Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen en begon met vormingswerk bij de Lodewijk de Raetstichting.

Door Els Deleu

Linda Accou woont met haar man Patrik Verledens in Gullegem. Het koppel heeft drie kinderen en vijf kleinkinderen. Linda studeerde sociale agogiek in Leuven en volgde verschillende bijkomende opleidingen over onder meer systeemdenken, vrouwenstudies en coachend leidinggeven. “Ik heb me voortdurend bijgeschoold”, zegt ze.

De eerste 25 jaar van haar carrière werkte Linda bij de Lodewijk de Raetstichting, een landelijke vormingsinstelling waarvan de West-Vlaamse Volkshogeschool de provinciale afdeling in West-Vlaanderen was. .

Directeur

“Toen een nieuw decreet bepaalde dat alle vormingsinstellingen regionaal moesten fusioneren, kwam de West-Vlaamse Volkshogeschool 15 jaar geleden samen met nog andere vormingsinstellingen onder Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen. Dat was een van de drie Vormingplussen in onze provincie. Er is ook nog één voor de regio Brugge en één voor Oostende-Westhoek.

Een jaar na de fusie werd Linda gevraagd om directeur te worden. “Mijn voorwaarde was echter om toch een minimum aantal cursussen te kunnen blijven geven. Ik zou het drie jaar doen, maar het zijn er bijna 10 jaar geworden.”

Bij de fusie was het een stukje zoeken wat we van de verschillende vormingsinstellingen zouden behouden. “Het was een opdracht om vanuit de verschillen en van waar we vroeger elk onze eigen markt bespeelden een mooi team met veel competentie in huis te maken.” Linda is alvast tevreden: “we hebben bij Vormingplus een sterk team met sterke mensen”, glundert ze.

Altijd graag gewerkt

Na bijna 10 jaar als directeur gaf Linda in september 2014 de fakkel door. “Ik gaf wel verder cursussen, vooral op het terrein van ‘persoon en relatie’. Ik was toen 60 jaar en wou wat meer combineren met mijn zelfstandig werk. Op een bepaald moment moet je kunnen tevreden zijn dat je je werk gedaan hebt. Ik heb mooi werk mogen doen en een goed meewerkend team gehad. Ook na haar directiefunctie heeft Linda graag gewerkt.

Linda heeft er alle vertrouwen in met Nathalie Van Leuven als nieuwe directeur. Na haar pensioen wil Linda ook nog beperkt blijven cursussen geven in Vormingplus maar dan op freelance basis. Als zelfstandige blijft ze ook halftijds individuele coaching geven. Ze doet ook loopbaancoaching. “Dat kan te maken hebben met vastlopen in je job, met zelfzekerheid of met krachtig staan in het leidinggeven”, verduidelijkt Linda.

Nu ze met pensioen gaat, wil Linda ook nog wat hobby’s opnemen en meer tijd hebben voor haar kleinkinderen. Een van Linda’s hobby’s is op reis gaan. Ik werk wel nog een beetje maar wil ook nog wat profiteren. Linda houdt ook van lezen.

Ze hoopt wel om de meeste mensen te blijven zien. “Ik had superbekwame, interessante en lieve collega’s. Ik zal hen missen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier