Piet Grymonprez van Howest Kortrijk verkozen tot beste onderwijsvernieuwer ter wereld

Piet Grymonprez. © KDS
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Piet Grymonprez van de Hogeschool West-Vlaanderen in Kortrijk werd afgelopen week geëerd in Helsinki. Hij werd er uitgeroepen tot beste onderwijsvernieuwer ter wereld. Piet kreeg die titel voor zijn bijdragen aan het project ‘MyMachine’, waarbij studenten de droommachines van jongere kinderen bouwen.

Tijdens een driedaagse top in Helsinki in Finland, de HundrED 2020 Innovation Summit, werd uitzonderlijk ook een West-Vlaming geëerd. Piet Grymonprez, medeoprichter en directeur van het MyMachine-project van Howest, werd er uitgeroepen tot beste onderwijsvernieuwer ter wereld. Hij kreeg die titel van experten in het veld.

Bekend in twaalf landen

‘My Machine’ is een project waarbij jonge kinderen een droommachine bedenken en tekenen. Studenten gaan daar dan mee aan de slag om een echt werkend model uit de denken. Vervolgens proberen leerlingen uit het technisch onderwijs die te bouwen. Het concept kent zijn oorsprong in Kortrijk, maar is ondertussen bekend in twaalf landen op vier verschillende continenten. “Het geniet in binnen- en buitenland aanzien zowel binnen onderwijs als industrie”, klinkt het bij Howest.

De HundrED Academy – bestaande uit meer dan 150 internationale onderwijs en innovatie experten uit industrie, onderwijs, overheid, United Nations en de OECD – hebben een maandenlange analyse uitgevoerd van meer dan 5.000 onderwijsvernieuwings-initiatieven, verspreid over gans de wereld.

Deze experten hebben uiteindelijk Saku Tuominen, oprichter van HundrED, de Innovation Summit 2020 doen afsluiten met de bekroning van Piet Grymonprez als Innovator of the Year, of nog de beste onderwijsvernieuwer ter wereld. De co-founder van MyMachine toonde zich uiteraard bijzonder opgetogen met deze titel.

Fantastisch team

“De erkenning mag dan wel mijn naam dragen, ze is het werk van een fantastisch team en van alle deelnemende leerlingen, studenten, leerkrachten, professoren en ons brede netwerk van stakeholders in industrie en onderwijs in de verschillende landen waarin we actief zijn”, aldus Piet zelf. “Deze titel is een extra motivatie om de MyMachine-methodologie – gebaseerd op creativiteit, co-creatie en samenwerking tussen kinderen en studenten van alle onderwijsniveaus – verder te verspreiden.”

Op de eerste dag van de HundrED Innovation Summit werd MyMachine trouwens ook geselecteerd voor de HundrED Global Spotlight on Creativity-lijst (in samenwerking met de LEGO Foundation).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier