Overal mondmaskers in SASK Sint-Kruis: “Niet leuk, wel veilig”

© Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Ook de scholieren van het SASK in Sint-Kruis bij Brugge trokken dinsdag na lange weken en maanden terug naar school. Hun licht- en donkerblauw schooluniform werd uitgebreid met het verplichte mondmasker. De meeste maskertjes bleven effen en discreet van kleur, maar hier en daar sprong er toch eentje uit de band.

Neen, een echt fashion statement zijn ze bij het begin van het nieuwe schooljaar nog niet; de verplichte mondmaskertjes. Althans niet bij het gros van de scholieren van het Sint-Andreaslyceum Sint-Kruis bij Brugge. In de school geldt een verplichting tot het dragen van een donker- en lichtblauw schooluniform.

Opmerkelijk op deze eerste schooldag was hoe het design en de kleuren van de mondmaskertjes daar voor een groot stuk bij aansloten. Al zal dat wel niet bewust geweest zijn. “De meeste leerlingen willen zich voorlopig nog niet onderscheiden via hun mondmasker“, zegt schooldirecteur Chris Bouton. “Ik verwacht dat dit misschien nog wel zal komen later op het jaar.”

Wout Blomme heeft een masker met unieke print.
Wout Blomme heeft een masker met unieke print.© Davy Coghe

Maar met enige moeite konden we toch wel enkele opmerkelijke exemplaren spotten. Zoals het masker van Wout Bonte; getooid met een kleurrijke tekening van een vrouwengezicht in de kenmerkende pop-art stijl. “Ik heb dit gewoon gekocht bij Artex en vond het wel een leuk ontwerpje. Voor de rest heb ik er niet teveel bij stil gestaan”, zegt Wout. Ook enkele leerkrachten deden hun best om zich te onderscheiden en bevestigden een kleurrijke strik, echter wel alleen voor deze eerste schooldag, aan hun mondmasker. “We horen eigenlijk niet al te veel klachten over het dragen van het mondmasker. Iedereen had het vandaag alleszins bij. Of er leerlingen zijn die thuisblijven door het coronavirus? Neen, eigenlijk niet. Bij mijn weten is iedereen afgekomen”, gaat de schooldirecteur verder.

Luider spreken

“Het is wel zo dat sommige leerlingen wat teleurgesteld waren toen ze vernamen dat ze het masker ook moeten blijven dragen als ze neerzitten in de klas. Een gemak is het natuurlijk niet, die mondmaskers; daar moeten we niet flauw over doen. Voor de leerkrachten, en zeker voor de taalleerkrachten is het alleszins niet zo evident. Ze moeten een stuk luider spreken om verstaanbaar te zijn en bepaalde finesses of de mimiek in het gezicht komen minder of zelfs niet over. We volgen natuurlijk wel de regels en afspraken, maar als school proberen we wel hier en daar te ijveren om op termijn over te gaan naar andere oplossingen; zoals bijvoorbeeld het plaatsen van plexischermen waardoor de leerkracht toch zonder masker zou kunnen lesgeven.”

Ellen D'Hoore en Isaline Vermeulen.
Ellen D’Hoore en Isaline Vermeulen.© Davy Coghe

Bij de speciaal bijgeplaatste wasbakken om de handen te ontsmetten treffen we Ellen D’Hoore en Isaline Vermeulen. Zij hebben hun mondmasker alvast opgezet; hoewel ze nog niet in de gebouwen zelf zijn. “Ik maak geen drama van het dragen van dat mondmasker”, zegt Ellen. “Het is voor onze veiligheid en die van anderen. Nu vind ik het nog niet zo erg, maar misschien begint het wel meer vervelend te worden als de weken en maanden vorderen.”

Haar vriendin Isaline vult aan: “Leuk is het niet om dat te dragen in de klas maar gelukkig worden de klassen goed verlucht. Er staat altijd wel een raam open zodat er voldoende zuurstof binnen komt.”