Ouders willen opkomen voor belangen van skaters in Anzegem

Een aantal ouders die concrete initiatieven vorm willen geven samen op de foto met enkele skaters. Zijn te herkennen v.l.n.r. Thibaut Vandenbroucke (12), Stijn Opbrouck, (43), Lennert Teughels (10), Bert Teughels (42), Briek Maes (14), Isidoor Maes (10), Jona Opbrouck (13), Milo Dewaele (15) en Ann Waelkens (51). © GV
Redactie KW

Terwijl er de laatste jaren in Anzegem heel wat speelpleintjes voor kinderen worden geplaatst, blijven de jongeren die een uitlaatklep in het skaten vinden op hun honger zitten. Bert Teughels en Ann Waelkens, twee ouders van skaters, willen dit tij nu definitief keren.

“Naar aanleiding van het krantenartikel van vorige week over de onverdraagzaamheid aan de nieuwe kerk werd ik opnieuw geconfronteerd met het feit dat skaters hier overal weggejaagd worden. Mijn kinderen skaten allebei en zijn nu 19 en 22 jaar. Ondertussen wordt ons dorp steeds voller gebouwd en worden mensen er niet verdraagzamer op,” getuigt Vichtenaar Ann Waelkens. “Ik erger me aan het beeld van respectloze hangjongeren dat vaak geassocieerd wordt met skaters. De meesten onder hen zijn respectvol opgevoed. Dat volwassenen dreigen om de politie te bellen en hen wegjagen, kan ik niet laten gebeuren. Ik wil een aanspreekpunt zijn om rechtvaardig op te treden als volwassene. Op die leeftijd willen jongeren gewoon plezier maken met vrienden. Eventueel met wat muziek, een drankje en vooral samen lachen en hun talenten gebruiken.”

Ons dorp wordt steeds voller gebouwd en skaters worden overal weggejaagd – Ann Waelkens

“Ik wil opkomen voor de volgende generatie kinderen. Een skater heeft nu eenmaal wat trappen en verhoogjes nodig en een plek waar ze zich kunnen uitleven. Mijn levensmotto is ‘wees jezelf’ en daarom wil ik graag een brugfiguur zijn tussen de politiek en de jongeren. Concreet wil ik dat er tegen de zomervakantie een voorlopige plek is waar ze terecht kunnen in afwachting van Escolys. Mijn zoon Michiel en een kameraad willen ook helpen.”

“Samen met een andere skater in Vichte wil ik meedenken over de uitbouw van skate-initiatieven,” zegt Michiel Depraetere (19), eerstejaarsstudent leerkracht. “We willen bepaalde taken opnemen zoals bijvoorbeeld het openen en sluiten van de locatie en erover waken dat het er proper blijft.”

Werkbare oplossing

“Ik zoek iemand die zich echt wil engageren in de politiek,” begint Anzegemnaar Bert Teughels. “Er wordt al meer dan tien jaar beloofd dat er skate-infrastructuur komt. De brandweerkazerne is een perfecte tijdelijke locatie. Het is toch niet moeilijk om samen te komen met de verschillende verenigingen die er gebruik van willen maken en te komen tot een werkbare oplossing? Er zijn toestellen voorhanden van de gemeente en door een dag of twee met een paar handige mensen erin te vliegen, kunnen we er iets fantastisch van maken. Ik wacht nu op de politiek die haar beloftes moet waarmaken. Ik heb reeds veel dingen bevraagd, opties aangereikt aan de bevoegde schepen en er massa’s energie ingestoken. We hoeven niet zelf het warm water uit te vinden, er zijn tal van ervaren skate-organisaties zoals Jansan en Transit die ons willen ondersteunen.”

“Ik wil vooruit en dat in de beste verstandhouding,” stelt Bert. “Zelf heb ik twee kinderen die ook skaten en bouwde ik een skateparkje thuis. Het zou mooi zijn om andere jongeren ook een plek te geven. Buiten de kazerne heb je ook andere mogelijkheden: het glad pleintje achter de sporthal in Anzegem of de kerk van de Heirweg met haar perfecte ondergrond, die niet meer in gebruik is als kerk. Alleszins moet er goed nagedacht worden waar de skatetoestellen geplaatst worden en in welke combinatie, zodat skaters er optimaal gebruik van kunnen maken. Een skatevereniging oprichten zou interessant zijn om onze belangen te behartigen en een plaats te krijgen in Anzegem.”

Brandweerkazerne

Stijn Opbrouck, geboren en getogen in Vichte, wil meedenken met de initiatiefnemers: “Met een minimum aan middelen kunnen we heel wat doen. De toestellen zijn aanwezig en de brandweerkazerne geeft zeker mogelijkheden. De poorten kunnen opengezet worden waardoor er een combinatie van het gebruik van de grote toestellen binnen met het skaten op kleinere, verplaatsbare elementen buiten mogelijk is. Het lijkt me verstandig om op een rustige manier te overleggen en tot oplossingen te komen die kunnen werken voor alle betrokken partijen.”

(GV)

Bert Teughels doet hierbij een oproep aan andere ouders die mee een skate-initiatief willen ondersteunen. Je kan hem contacteren via teughels_bert@hotmail.com. Ann Waelkens kan je contacteren op 0470 36 16 00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier