Ouders na groen licht voor jeugdkampen: “Dit maakt veel goed”

© belga
Olaf Verhaeghe

De zomerkampen, jeugdactiviteiten en speelpleinwerkingen kunnen vanaf 1 juli plaatsvinden. Dat hebben de ministers van Jeugd samen met de federale regering en op advies van experten beslist. Goed nieuws dus voor duizenden West-Vlaamse kinderen en jongeren. Maar ook voor hun ouders én de leiders van de jeugdbewegingen. “Dit maakt veel goed. De kinderen krijgen zo weer wat perspectief op een mooie zomer.”

Elien, mama van Miro (12): “Ravotten met leeftijdsgenootjes zal hem deugd doen”

Miro, de 12-jarige zoon van Elien Desante en Joeri Rommelaere uit Roeselare, heeft zoals elk jaar een drukke zomerplanning. Op kamp met het Jeugd Rode Kruis én dit jaar voor het eerst met Kazou naar het buitenland. “Uiteraard hebben we het nieuws over het al dan niet doorgaan van de kampen op de voet gevolgd”, zegt mama Elien. “Dat hij met de jeugdbeweging kan vertrekken, is sowieso heel mooi. Hij zit ondertussen twee maanden thuis ‘opgesloten’ met mama en papa. Ravotten en zich uitleven met leeftijdsgenootjes zal hem zeker deugd doen.”

Over het Kazou-kamp blijven voor Elien, Joeri en Miro nog twijfels hangen. “Dat wordt waarschijnlijk een moeilijke. Ik heb meteen na de persconferentie opgezocht hoe ver de kampplaats van de Belgische grens ligt. Net 153 kilometer natuurlijk. (lacht) Maar ik acht de kans wel groot dat daar wel een oplossing voor gevonden kan worden. Neen, hier zijn er vanavond vooral blije gezichten. Het enthousiasme spat nu al van Miro af.”

Sofie Casier, mama van KSA’ers van 8 en 10: “Er hing wel wat spanning in huis, maar dit nieuws maakt veel goed”

Met Arthur (8) en Maurice (10) heeft Sofie Casier twee rasechte KSA’ers in huis. Halfweg augustus vertrekken zij met de Kuurnse KSA Leiezonen op bivak. “Goed nieuws natuurlijk, zeker voor de gastjes. Al gaan mijn gedachten ook meteen naar de leiding. Ik ben zelf jaren leidster geweest en weet hoeveel voorbereiding er in een zomerkamp kruipt. Met deze extra maatregelen wordt de uitdaging voor de jongens en meisjes van de leiding nog groter.”

Dat er de voorbije weken op de Nationale Veiligheidsraad amper over kinderen en jongeren werd gesproken, stak bij Sofie. “Er hing wel een zekere spanning in huis. Die gastjes hebben veel vragen, maar wij konden daar amper antwoorden op geven. Het belangrijkste is dat er nu goed nieuws is gekomen. Dat maakt veel goed. De kinderen krijgen zo weer wat perspectief op een mooie zomer. Oké, de school is weer begonnen, maar ze verlangen vooral om te kunnen doen wat ze graag doen met hun vrienden.”

Stephen Bonte, hoofdleider KSA Chiro Bissegem: “Nu goed overleggen en de puzzel voor onze jeugdbeweging leggen”

“Natuurlijk is dit goed nieuws. We zaten allemaal al lang te wachten op dit positief signaal.” Stephen Bonte (24) is vooral blij dat hij samen met zijn leidingsgroep en de jongens en meisjes van KSA Chiro Bissegem begin juli op kamp kan vertrekken. “Het gelukkige gevoel overheerst, al duiken bij mij meteen ook vragen op.”

“Wij zouden normaal op 1 juli vertrekken, dat betekent dat er niet al te veel voorbereidingstijd meer overschiet. Zeker als je weet dat een groot deel van de leiding al examens heeft of er nog moet aan beginnen. Bovendien zitten we in Bissegem met een vrij grote jeugdbeweging: de kampplaats die we voorzien hebben, is geschikt voor 120 mensen en we schatten toch zeker met een 100-tal mensen te vertrekken.”

Maar, zo is Stephen overtuigd, voor elk probleem bestaat ook een oplossing. “We zullen zien wat we kunnen doen. Goed intern overleggen om de puzzel voor onze jeugdbeweging zo goed mogelijk te leggen. Natuurlijk heb ik begrip voor de maatregelen. We zullen er alles aan doen om dat alles perfect op te volgen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier