Oude schoolbanken en stoelen krijgen nieuw leven in Senegal

Schepen Francis Pattyn en Néné Ndiaje tussen de schoolbanken die een tweede leven krijgen in Senegal. © LOO
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Enkele maanden geleden schonk Stad Harelbeke tientallen oude schoolstoeltjes en -tafeltjes aan poetsvrouw Néné Ndiaje, afkomstig uit Senegal. Zij kon dit materiaal gebruiken voor een school in haar geboorteland. Vanaf 1 oktober krijgen ze er een nieuw leven.

In het stadsdepot aan de Broelstraat stonden al een geruime tijd stoelen en schoolbanken die geen enkele stedelijke basisschool in Harelbeke, Bavikhove of Hulste nog kon gebruiken. “De stoeltjes en bankjes kwamen van de stedelijke basisschool Zuid in Stasegem die afgebroken werd. Ze kregen daar nieuw materiaal in een splinternieuwe school”, duidt schepen van Onderwijs Francis Pattyn (CD&V).

https://www.youtube.com/watch?v=4bFBJidKH_I

“Het oude meubilair stond eigenlijk stof te vergaren tot alles naar het stort zou gaan.” Maar dan kwam plots de vraag van de uit Senegal afkomstige Néné Ndiaje of de stad Harelbeke oude schooltafels en stoeltjes staan had. Néné woont al 17 jaar in Harelbeke en is poetsvrouw bij het cultureel centrum Het Spoor. Regelmatig trekt ze naar Gaol in Senegal waar ze helpt in een schooltje. Het dorpje ligt op ruim 700 kilometer van hoofdstad Dakar.

Voltijds les volgen

“Het schooltje telt zo’n 100 leerlingen en heeft een groot tekort aan stoelen en banken waardoor de leerlingen er niet voltijds les kunnen volgen. De grote groep leerlingen is gesplitst in twee kleinere waardoor de ene groep ‘s morgens les volgt en de andere groep in de namiddag”, legt Néné uit.

“De school beschikt echter over te weinig financiële middelen om nieuwe banken voor alle leerlingen te aan te kopen zodat ze voltijds les kunnen volgen.” Het schepencollege besliste unaniem dat de school in Senegal die oude stoeltjes en tafeltjes mocht hebben.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier