Oude bib wordt nieuwe thuis van Wielsbeekse afdeling kunstacademie: “Al 120 leerlingen”

Koperleerkracht Rudy Lareu, vestigingsverantwoordelijke Nathalie Sampers, MCV-leerkracht Tine Vanhee, klarinetleerkracht Peter Valck, beeldleerkracht Annelies Blancke, beeldleerkracht Saartje De Smet, directrice Kerlijne Chanterie, schepen van Cultuur Daisy Haydon en saxofoonleerkracht Angelino Manderick staan in de nieuwe klas voor beeldende en audiovisuele kunsten. © NVR
Redactie KW

Vorig jaar vond de bibliotheek een nieuwe thuisbasis in de kerk. Sindsdien stond de oude bib in de Molenstraat leeg. Vanaf september zal er weer beweging te zien zijn in het gebouw. De Wielsbeekse afdeling van de Stedelijke Kunstacademie van Waregem wordt er vanaf dan immers in ondergebracht.

Het gemeentebestuur besliste de oude bibliotheek toe te wijzen aan de kunstacademie van Waregem. Twee jaar geleden opende de academie in Wielsbeke een filiaal. “In het chirolokaal ‘t Ravotterke vonden de beeldende lessen plaats. De lessen woord en muziek hadden plaats in het oc Leieland. We besloten de academie de kans te geven alles te centraliseren in de oude bibliotheek”, geeft schepen van Cultuur Daisy Haydon aan. “Voor het gebouw een bibliotheek werd, was het gebouw onderdeel van de jongensschool. Het heeft nog altijd een toegang tot de speelplaats en de toiletten van de school. Vandaar dat we dit een goede locatie vonden. We bekijken nog met basisschool Springeling of zij tijdens de schooluren ook een beroep kunnen doen op de lokalen van de bib.”

Jaar per jaar komt er een leerjaar bij en zo groeit de afdeling

Kerlijne Chanterie is directrice van de kunstacademie. Ze is heel tevreden over de nieuwe plaats. “Het maakt het wat gemakkelijker om op een vaste plaats te kunnen blijven die we met niet veel andere instanties moeten delen. Dat was wel het geval in het oc Leieland en in het Chirolokaal. Het gebouw is ook weer ingericht in verschillende klaslokalen en de gemeente heeft het nodige materiaal voorzien om onze leerlingen te kunnen onderwijzen”, vertelt ze.

Audiovisueel

De schepen bevestigt dat er inderdaad enkele kleine verbouwingen moesten gebeuren. “Zo hebben we de grote ruimte boven verdeeld in twee aparte klassen. In de overeenkomst met de academie staat dat de gemeente het lesmateriaal en instrumentarium voorziet. Daarom staan we niet alleen in voor bepaalde muziekinstrumenten zoals een piano, maar zorgen we ook voor computers voor het audiovisueel atelier.”

Dat audiovisueel atelier is een almaar belangrijker wordende afdeling van de kunstacademie. Meer en meer focust men op het digitale. “We bieden lessen audiovisuele kunsten aan. Daar kan men digitaal tekeningen ontwerpen of een stukje animatiefilm maken. De afdeling in Wielsbeke is naast de hoofdafdeling in Waregem de enige waar lagereschoolkinderen audiovisuele kunsten kunnen volgen. Daar worden ze klaargestoomd voor een groot digitaal luik tijdens de middelbareschooltijd, wat dan in Waregem plaatsvindt”, legt Kerlijne uit.

Start in september

Naast beeldende en audiovisuele kunsten biedt de academie in Wielsbeke ook lessen muziek, woord en beeldende kunst aan. “Momenteel ontvangen we in onze Wielsbeekse afdeling 120 leerlingen. Dat is al een heel mooie groep met kinderen van het eerste tot het vierde leerjaar. Jaar per jaar nemen we daar een leerjaar bij en zo groeit de afdeling in Wielsbeke stelselmatig”, legt de directrice uit.

In september starten de lessen van de Wielsbeekse academie dus in de voormalige bibliotheek, als alles goed gaat in het licht van de coronacrisis. “De groepslessen hebben wij twee weken geleden opnieuw opgestart om de kinderen nog iets bij te brengen op het einde van het schooljaar. Zonder tegenbericht gaan wij van start in september”, besluit Kerlijne Chanterie.

(Niels Vromant)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier