Opvallend: schepen van Onderwijs haalt leraarsdiploma (met grootste onderscheiding)

Cindy Verbrugge behaalde haar leraarsdiploma met de grootste onderscheiding. © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Cindy Verbrugge is niet alleen schepen van Onderwijs in De Panne, tussen al haar beroepsactiviteiten slaagde ze er nog in om haar leraarsdiploma in de wacht te slepen. Het is niet haar bedoeling om meteen voor de klas te gaan staan, maar ze vindt het zeker een pluspunt. Het geeft haar meer inzicht in onderwijsdossiers en in schoolbesturen.

“Het zijn eigenlijk vooral mijn kinderen die me hebben gestimuleerd om die stap te zetten”, vertelt Cindy (47).

“Als moeder voel je je natuurlijk nauw betrokken bij wat je kinderen op school leren en presteren. En hoewel mijn kinderen hun best doen op school, vond ik dat het kerstrapport van mijn zoontje die toen in het zesde leerjaar zat, net iets beter kon. Misschien had ik door mijn drukke beroep net iets te weinig aandacht aan hun schoolopleiding geschonken? Het is voor geen enkele moeder makkelijk om je beroep te combineren met de opvoeding van je kinderen, maar bij mij kwam op een bepaald moment alles tegelijk op me af. Ik werkte toen al jaren als kabinetsmedewerker voor minister-president Geert Bourgeois op de dienst ontwikkelingssamenwerking en buitenlands beleid. Maar toch ging ik ervoor, en in januari begon ik aan de lerarenopleiding in het Go! Instituut voor volwassenenonderwijs in Sint-Andries Brugge”, zegt Cindy trots.

In de sterren geschreven

“Die opleiding bestaat uit 720 lestijden, maar een gedeelte van de lessen kan je ook vanop afstand volgen. In 2018 was ik tegelijk bezig met de verkiezingscampagne voor de gemeenteraadsverkiezingen, en ik had echt nooit verwacht dat ik in januari 2019 mijn eed zou afleggen als schepen voor Onderwijs, Jeugd, Buitenschoolse Opvang, Cultuur en Toerisme, Communicatie en Externe Relaties. Het stond blijkbaar in de sterren geschreven! Maar het was natuurlijk geen lachertje. Overdag werken, voor en na campagne voeren, en meestal ‘s nachts en tijdens weekends studeren”, klinkt het.

Ik moest overdag werken, campagne voeren én ‘s nachts nog studeren

“Toch was het een positieve, verrijkende ervaring. Tijdens de opleiding heb ik mensen van diverse pluimage leren kennen: er zat een verpleegster, apotheker en timmerman in onze groep en de verstandhouding was uitermate goed. Het tweede semester konden we meerdere vakken en taken vanop afstand volgen, alleen moest je natuurlijk zorgen dat je alles op tijd digitaal instuurde. Voor de praktijkvakken was de afspraak telkens op zaterdagmorgen in Brugge. Er kwam ook een stage bij kijken: die heb ik in de afdeling Toerisme in de Heilige Familie in Ieper gegeven. Ik werd er warm onthaald. Ik gaf er Nederlands en Duits, geschiedenis en aardrijkskunde en toeristische ontwikkeling en bestemmingen. Ik voelde meteen dat lesgeven mij wel lag. Ik voel me als een vis in het water bij al die jonge gasten in de klas! Maar het is nu niet de bedoeling dat ik direct een carrièreswitch als onderwijzeres overweeg.”

Vruchten plukken

Ze loopt er niet mee te koop, maar Cindy slaagde met grootste onderscheiding. Je zal haar niet snel voor de klas zien staan in De Panne, maar ze vindt wel dat ze in haar nieuwe schepenambt al meteen de vruchten van haar diploma kan plukken.

“Eerst en vooral heeft het mij ook geholpen om voor mijn zoontje Lucas de geschikte middelbare school te kiezen”, zegt Cindy. “Dat was niet evident, want hij is intelligent genoeg om in elke richting mee te kunnen, maar door gezondheidsproblemen heeft hij ook andere behoeften. Daar speelt niet elke school op in. Als schepen van Onderwijs heb ik nu ook een beter inzicht in al die onderwijstermen die je op je bord krijgt. Mijn diploma vormt een goede achtergrond om alle onderwijshervormingen beter te kunnen kaderen en ik besef nu heel goed wat de grootte van een klas inhoudt, wat het fusioneren van klassen met zich meebrengt… Mijn nieuwe diploma komt mij beslist van pas bij mijn nieuwe functie als schepen!”, besluit Cindy.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier