Oostende boos over verhuizing opleiding wellness naar Brugge

Voor het komende schooljaar zijn er al meer dan 30 studenten ingeschreven. © iStock
Redactie KW

Het stadsbestuur van Oostende wil dat Howest de beslissing terugdraait.

De bacheloropleiding toegepaste gezondheidswetenschappen aan Howest startte vorig schooljaar en werd onderwezen op de site van het Vesaliuinstituut aan de Leffingestraat in Oostende. De opleiding, in de volksmond bekend als ‘wellness’, telde een 15-tal studenten. Voor het komende schooljaar zijn er al meer dan 30 studenten ingeschreven.

Johan Vande Lanotte: “De opleiding is er gekomen met steun van de stad”

Maar Howest verhuist nu een deel van de opleiding naar Brugge. Johan Vande Lanotte: “De opleiding is er gekomen met steun van de stad Oostende en ze na 1 jaar wegtrekken is niet correct. We zijn erg bezorgd en hebben de beheerraad van Howest een brief geschreven om de beslissing niet te bekrachtigen.”

Pendelende studenten

Bij Howest ziet men geen graten in pendelende studenten. Lode De Geyter (algemeen directeur Howest): “‘Er zijn in die opleiding veel raakpunten met andere opleidingen die in Brugge gegeven worden. Voor de lessen sport, toegepaste psychologie en management zitten de studenten samen met anderen in Brugge.

HOWEST: “Studenten moeten niet meer fysiek aanwezig zijn in een stad”

Er is ook veel projectwerk en dat vindt nog wel plaats in Oostende. De unieke opleiding in Vlaanderen zit in de lift. “We moeten de opleiding deels in Brugge laten plaatsvinden omdat er minder geld is,” meent De Geyter. “Een bibliotheek en onthaal in Oostende in stand houden kost veel geld. En leren kan overal. Studenten moeten niet meer fysiek aanwezig zijn in een stad. We begrijpen de bezorgdheid, maar elke stad wil hoger onderwijs.”

(EFO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier