Ook Kortrijkse studenten maken het bont: “Maar we hebben niet overdreven, zoals in Gent”

Archiefbeeld
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

De eerste dag van het academiejaar bracht gisterenavond en vannacht ook in Kortrijk heel wat studenten op de been. Grote bijeenkomsten zoals in de Overpoort in Gent waren er niet. Maar de cafés zaten goed vol en kotfeestjes waren nog nooit zo populair. “Op mijn kot waren we gisteren met twaalf. Zo ver over de toegelaten bubbel is dat nu ook weer niet.” .

“Het was de eerste keer dat ze weer met zo veel waren”, bevestigt Marina. Ze woont in de buurt van een van de populairste studentencafés van Kortrijk en komt er ‘s avonds laat vaak voorbij. “Rond 24.00 stond er redelijk wat volk buiten te roken. Zonder mondmasker natuurlijk. Dat mag eigenlijk niet, maar ik gun het die jonge gasten wel. Ze hebben al zo lang moeten binnen blijven. Ze hebben het trouwens niet te bont gemaakt. Om 01.15 uur was het muisstil in de straat.”

Geen boetes

Een van de medewerkers van het café bevestigt dat het druk was. “Eigenlijk houden de meeste studenten zich aan de regels. Ze zijn gewoon blij dat ze weer op café kunnen. Al zitten er natuurlijk ook rotte appels tussen. Zo hadden we zondagavond een bende van zestien universiteitsstudenten die weigerden om een masker aan te doen en op te splitsen. Ze beweerden dat hun papa de boete wel zou betalen en bleven hun middelvinger opsteken als ik een opmerking maakte. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Ik heb uiteindelijk ten einde raad de politie gebeld, en die hebben hen op straat gezet. Boetes werden er, voor zover ik weet, niet uitgedeeld.”

Ook gisterenavond was het zoeken naar een plekje in de studentencafés. “Maar uiteindelijk volgt iedereen de regels wel min of meer op. Al moet je wel haar op je tanden hebben”, vertelt een andere medewerker. “Bij een groep heb ik echt moeten dreigen om hen buiten te gooien voor ze zich wilden opsplitsen in groepen die bestonden uit tien of minder mensen. Als cafémedewerker is dat enorm vermoeiend en vervelend, maar het hoort er helaas wel bij.”

Twee keer politie

Het café in kwestie kreeg gisteren twee keer bezoek van de politie. “Maar dat ging om geluidsoverlast”, benadrukt de medewerker. “Hier en daar zagen zij ook wel die te grote groepen. Of de paar zatlappen die zonder mondmasker naar het toilet strompelden. Maar zij beseffen ook wel dat wij daar weinig aan kunnen doen. Er zijn geen boetes uitgedeeld en om 01.03 uur stipt heb ik de deur achter de laatste klanten dicht getrokken.”

“Om 01.00 uur beginnen de kotfeestjes pas. Die zijn populairder dan ooit”

Of die studenten om 01.00 uur dan recht naar huis gaan? “Natuurlijk niet”, klinkt het lachend in een ander café. “Dan beginnen de kotfeestjes pas. Die zijn populairder dan ooit. Zeker wie een kot heeft dat wat verder van de buren af staat, of waar alleen maar andere studenten wonen, zijn populair.” “Maar eigenlijk valt dat wel mee hoor. Op mijn kot waren we gisteren met twaalf. Zo ver over de toegelaten bubbel is dat nu ook weer niet.”

Wie gisterennacht door de Doorniksewijk en de stationsbuurt fietste, waar veel koten samen zitten, kon achter verschillende ramen inderdaad zien dat het gezellig was.

Niks aan de hand

Amir, die naast een groot kot woont in de stationsbuurt, weet er alles van. “Tegen 03.00 uur werd het echt even te bont”, vertelt hij. “De verschillende kotfeestjes hadden zich samengevoegd op de binnenkoer, daar stond op een bepaald moment toch zeker meer dan 30 man. Mijn vrouw heeft dan de politie gebeld. We hebben kleine kindjes en moeten alletwee vroeg op om te werken. Hopelijk blijft dit niet het hele academiejaar duren. Dan heb ik liever dat ze de cafés langer open laten. Daar is tenminste nog wat controle.”

De politie stelde nergens inbreuken op de coronamaatregelen vast

Volgens politiewoordvoerder Thomas Detavernier stelde de politie afgelopen nacht nergens inbreuken op de coronamaatregelen vast door studenten, noch in de studentencafés, noch ergens anders.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier