Ook bij Vives Roeselare duidelijke stijging aantal leerlingen verpleegkunde

Dieter Maes, diensthoofd verpleegkunde in Roeselare en rechts directeur verpleegkunde Nancy Boucquez. (foto SB) © Stefaan Beel
Peter Soete

De opleidingen verpleegkunde zitten in de lift. De huidige coronacrisis speelt daar zeker een rol in maar het is toch een beetje te vroeg om met cijfers voor de dag te komen, dat zegt Nancy Boucquez die directeur verpleegkunde is van Vives.

“De interesse in onze opleidingen verpleegkunde is groot tot zeer groot”, zegt Nancy Boucquez in het opleidingscentrum verpleegkunde in Roeselare. “Echt verwonderlijk is dit niet want er zijn enkele redenen waarom de opleidingen verpleegkunde nu aantrekken. Eerst en vooral zijn er de studenten die al van in het middelbaar weten dat een job als verpleegkundige hun droom is en die nooit twijfelen om deze opleiding te volgen. Daar is nu een categorie bijgekomen van mensen die een carrièreswitch willen doen. Deze zij-instromers hebben eerst een andere job gedaan. Dat kunnen mensen zijn die een nieuwe professionele uitdaging zoeken, mensen die het gehad hebben met de rat race van de profit sector en kiezen voor de zachte sector, maar ook mensen die door de coronacrisis geen toekomst meer hebben in hun huidige job. Die zij-instromers zijn zeer divers qua leeftijd. Dat kunnen studenten van 26 jaar zijn maar evengoed veertigers die beseffen dat het misschien de laatste kans is om te veranderen van job en de keuze van hun hart te volgen. Aan motivatie ontbreekt het alleszins niet bij hen.”

Aantrekkelijk maken

“Nog anderen die met de opleiding verpleegkunde starten, beseffen dat er een economische recessie komt en dat een job als verpleegkundige werkzekerheid biedt. Dat kan een beredeneerde keuze zijn, maar daar moet ik onmiddellijk aan toevoegen dat deze kandidaten ook zeer gemotiveerd moeten zijn om te slagen en om de job vol te houden. Wie geen hart heeft voor onze stiel wordt er onvermijdelijk uitgefilterd. We merken ook een stijging bij afgestudeerde vroedvrouwen die een bijkomende verkorte opleiding verpleegkunde van twee jaar volgen. Dat stelt hen in staat om in een breder werkveld te komen dan louter als vroedvrouw.”

“En we mogen natuurlijk ook niet vergeten dat de Vlaamse en federale overheid hun best doen om ons beroep aantrekkelijker te maken. Niet alleen op het vlak van verloning wordt het beter, ook de werkdruk zal in de toekomst afnemen. En die maatregelen spelen natuurlijk ook mee om de job aantrekkelijker te maken.”

“Studenten hielpen in coronacentra en in de wzc”

“Ja, de inschrijvingscijfers tonen ook bij Vives een stijgende tendens. Maar de hogeschool is nog maar een week opgestart en het academiejaar begint pas op 21 september. Het is nu nog veel te vroeg om een stijgingspercentage op onze inschrijvingen te kleven. Is het een verdubbeling? Misschien. Of zijn er drie keer zo veel inschrijvingen in vergelijking met vorig jaar? Dat zou nog beter zijn natuurlijk (lacht). Maar we weten het nu zeker nog niet en ik kan daar ook nog geen uitspraken over doen.”

Studenten staan klaar

“Wat we wel weten, is dat we opnieuw en onmiddellijk klaar zullen staan met onze studenten indien er een nieuwe grote corona-uitbraak zou zijn. Tijdens de eerste golf hebben onze studenten ook meer dan hun steentje bijgedragen en wij hebben hen daarin zo goed mogelijk gesteund en begeleid. Zo zijn er derdejaars en vierdejaars aan de slag geweest op corona-afdelingen in het ziekenhuis en zijn er veel studenten aan de slag geweest in woonzorgcentra. De student zelf had daarin altijd de touwtjes in handen. Maar toen de vraag kwam om op corona-afdelingen mee te helpen, was dat voor meer dan de helft van onze studenten absoluut geen probleem. Ook in de woonzorgcentra hebben onze studenten mooie dingen gedaan en we hebben daar ook veel dankbaarheid gekregen vanwege de zorgorganisaties. Onze eerstejaars die in de paasvakantie voor het eerst stage moesten doen, hebben wij opgebeld met de vraag of ze het zagen zitten om ingeschakeld te worden. Maar liefst 85% van de studenten was tevreden dat ze iets konden doen en konden ingeschakeld worden om te helpen. Dat bewijst nog eens dat het een opleiding is voor gemotiveerde mensen die zorgbehoevende mensen willen helpen. En indien men onze hulp terug nodig heeft, zullen wij er opnieuw staan, zoveel is zeker.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier