Onderwijscheques in Oostende al aan te vragen in juni

Oostends schepen van Onderwijs Natacha Waldmann. © foto GLO
Redactie KW

Dit jaar kunnen gezinnen al vanaf juni in plaats van augustus terecht bij de Wegwijzer om onderwijscheques aan te kopen. “Dat lijkt een kleine ingreep, maar maakt een belangrijk verschil voor kinderen uit kwetsbare gezinnen. Op die manier nemen ze geen valse start in het nieuwe schooljaar”, klinkt het.

Onderwijscheques zijn een duwtje in de rug voor kwetsbare gezinnen. Met deze cheques kunnen ouders die het financieel moeilijk hebben, schoolkosten betalen aan verminderd tarief. In het verleden werden de onderwijscheques te koop aangeboden vanaf augustus.

“In overleg met de armoedebewegingen zullen we de verkoop vanaf dit jaar al starten in juni”, zegt schepen van Onderwijs Natacha Waldmann. “Hierdoor kunnen ouders de cheques onmiddellijk gebruiken voor de aankoop van schoolmateriaal en boeken. Zo kan iedereen goed voorbereid aan de start van het schooljaar verschijnen. We willen vermijden dat kinderen al meteen met een achterstand starten in september.”

Gezinnen die er recht op hebben, kopen een cheque aan voor 4 euro en kunnen daarmee 20 euro aan schoolkosten betalen: boeken, uitstappen, maaltijden, turnmateriaal… Het aantal onderwijscheques dat gezinnen kunnen aankopen, stijgt gradueel van 1 onderwijscheque voor een kleuter tot 7 onderwijscheques voor een leerling in een zevende jaar middelbaar onderwijs.

De keuze om al voor de zomer te beginnen met de verkoop van de onderwijscheques heeft veel voordelen, legt schepen Waldmann uit: “De start in augustus zorgde vaak voor problemen: ouders moesten noodzakelijke schoolkosten vaak uitstellen. Secundaire scholen starten soms al met een boekenverkoop in juli. In sommige gevallen stonden kinderen hierdoor zonder boeken aan de schoolpoort in september, wat dan weer tot een achterstand leidt en hun motivatie aantast. Ook voor de Wegwijzer is dit een goede zaak. Die dienst zal nu meer tijd hebben om alle aanvragen grondig te bekijken.” (GLO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier