Ondergrondse grot die diende als jeugdhuis wordt onherroepelijk gesloopt

Redactie KW

Een gespecialiseerde bouwfirma is gisteren gestart met het slopen van de ondergrondse bunker langs het Boudewijnkanaal in Zwankendamme, een gehucht bij Brugge.

Een groep twintigers gebruikte de plek maandenlang als geheime ontmoetingsplaats en café, tot de politie het toevluchtsoord op het spoor kwam. De werken zullen vermoedelijk nog dagen aanslepen.

De ondergrondse grot langs het Boudewijnkanaal in Zwankendamme was sinds begin maart, na weken hard werken, in gebruik genomen door een bende twintigers. Ze doopten de plaats om tot café ‘t Pitje en beleefden er naar eigen zeggen heel wat onvergetelijke avonden. Maandenlang konden ze de plek verborgen houden, tot de politie de plaats door een stom toeval op het spoor kwam. “Een groepje kinderen was enkele weken geleden begonnen met een kamp te bouwen óp ons kamp”, getuigen de jongeren. “Waarschijnlijk zijn ze bij het graven op ons ‘dak’ gestoten en hebben ze hun ouders verwittigd.”

Toen de politie de geheime locatie kon vinden, was het aanvankelijk onduidelijk wie verantwoordelijk was om het gat te moeten dichten. Gisteren begon een bouwfirma dan toch aan de ‘herstellingswerken’. “Op kaarten hebben we bekeken op wiens grondgebied de grot werd gebouwd. Het bleek uiteindelijk om havengebied te gaan, dat onder de verantwoordelijkheid valt van de MBZ”, verklaart waarnemend burgemeester Dirk De fauw (CD&V).

Slecht gevoel

Voor de jongeren betekent het slopen van de bunker het einde van hun droom. “We hadden nog plannen om er elektriciteit aan te sluiten en er bedden te plaatsen. Zover zal het nu nooit komen”, zuchten ze. Drie werkmannen begonnen gisterenmiddag aan de afbraakwerken. “En dat is een heel karwei”, zeggen ze in koor. Bierbakken, stoelen, lampen, vuilniszakken, een metalen luik, een houten toegangsdeur … alles wat er in en rond de bunker te rapen viel, vloog onherroepelijk in een container. Ook het pad door het bos werd volledig gesnoeid om de doorgang vlotter te laten verlopen. “We mochten geen enkel risico nemen”, gaat Dirk De fauw verder. “De grot had al heel wat ruchtbaarheid gekregen en we konden niet riskeren dat kinderen er uit nieuwsgierigheid een kijkje zouden gaan nemen.”

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier