Nog steeds geen warm eten op school, op bevel van minister

Het Harelbeekse cateringbedrijf Esthio is sinds maandag weer open. © Foto LOO
Olaf Verhaeghe

De oorzaak van de grootschalige salmonellabesmetting die meer dan 400 kinderen in tientallen scholen in West- en Oost-Vlaanderen trof, is nog steeds niet gevonden. Bevoegd minister Denis Ducarme (MR) besliste woensdagavond om de Harelbeekse traiteur Esthio ondanks eerdere berichten niet opnieuw te laten leveren aan scholen. Een zware klap voor zaakvoerder Hervé Vervaeck, die ondertussen zelfs in het ziekenhuis ligt.

Ondanks eerdere berichten vanuit het FAVV, het Federaal Voedselagentschap, mag traiteurbedrijf Esthio uit Harelbeke niet leveren aan scholen. Eerder deze week was de cateraar opnieuw opengegaan, zij het traag en niet op volle kracht. Op donderdag zou een tweede fase in de heropstart beginnen en zouden ook de scholen opnieuw warme maaltijden krijgen. Minister Denis Ducarme (MR) besliste daar echter anders over: hij wil eerst verder onderzoek afwachten.

Esthio maakte zich de hele week dus klaar om opnieuw naar de scholen te rijden met warme maaltijden. Tot dat ene mailtje van het kabinet van minister Ducarme dus binnenliep. Brecht Vervaeck, zoon van de 68-jarige zaakvoerder Hervé Vervaeck, is boos en ontgoocheld. “We hebben alles gedaan om aan de voorwaarden te voldoen en dan komt op de avond voor de heropstart zo’n nieuws binnen.”

In ziekenhuis

Hervé Vervaeck zelf is in shock afgevoerd naar het ziekenhuis. Esthio verloor nog geen klanten, de scholen gaven massaal aan hun traiteur te steunen, maar de economische schade is aanzienlijk. “We zijn zes productiedagen kwijt, de reinigingsfirma is iedere centimeter van het bedrijf komen ontsmetten en we hebben ontzettend veel maaltijden, grondstoffen en verpakkingen moeten weggooien. Ik reken toch op enkele tienduizenden euro’s schade.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier