Nog meer priesters in het vizier van slachtoffers in het college van Waregem

GF
Redactie KW

Nieuwe getuigen over vooral zware fysieke mishandelingen eind de jaren 60 – begin de jaren 70 in het toenmalige college van Waregem wijzen nog meer priesters-subregenten met de vinger.

“Er is officieel één klacht ingediend vanwege een vermoedelijk slachtoffer van zedenfeiten gepleegd door de betrokken priester en er is één brief van het meldpunt in Brugge waarbij zeer beperkte informatie werd meegedeeld inzake mogelijk seksueel misbruik door deze priester ten aanzien van een onbekend slachtoffer”, luidt de mededeling van het parket van West-Vlaanderen, afdeling Kortrijk.

Het ‘onbekend slachtoffer’ heeft Krant van West-Vlaanderen vorige week onder de schuilnaam ‘Mark’ uitgebreid aan het woord gelaten over het seksueel misbruik en de fysieke en mentale foltering die hem werden toegebracht door de aangeklaagde priester Daniel D.

De federale gerechtelijke politie onderzoekt de klacht en de brief. De identiteit van het slachtoffer wordt onderzocht en er worden ook eventuele getuigen gehoord.

“Ik weet zeker dat er nog meer slachtoffers zijn. Maar het is aan hen om dat kenbaar te maken”

Intussen ontving Krant van West-Vlaanderen nog meer getuigenissen van oud-leerlingen van het college in Waregem. Voor alle duidelijkheid: de aangeklaagde feiten dateren van eind de jaren 60 tot de jaren 80. De huidige directie en het huidige lerarenkorps hebben met die feiten niets te maken.

Een oud-leerling vermeldt dat de getuigenissen die hij in Krant van West-Vlaanderen las, kloppen met de werkelijkheid. Hijzelf was als 12-jarige intern op het college in Waregem. Hij volgde er eind de jaren zestig het zevende voorbereidende jaar. Dat was een soort van overgangsjaar tussen de lagere en de middelbare school. “Ik heb ook te maken gehad met subregent D. Vooral slagen en schoppen gekregen van hem, geen seksueel misbruik, hoewel hij het wel heeft geprobeerd. Mijn ergste ervaringen had ik met een invaller van Daniel D., subregent W. Ik moest geregeld bij hem op zijn kamer komen, kreeg dan kleine geschenkjes en hij deed me voorstellen. Ik ben eraan kunnen ontsnappen door iedere keer weg te lopen”, vertelt de man.

“Ik weet zeker dat er nog meer slachtoffers zijn. Maar het is aan hen om dat kenbaar te maken,” zegt de getuige nog. Hij gaat met zijn verhaal niet naar het meldpunt van het bisdom, maar vond het belangrijk om het tegenover de slachtoffers die in de krant getuigden toch te vertellen. De priester over wie de man het heeft, is enkele maanden geleden overleden.

“Ik zie het nog gebeuren hoe hij kinderen in mekaar ramde. Meermaals sloeg hij een tand uit en een medeleerling kreeg op een keer een zodanige rammeling dat hij een halve week met een zware hersenschudding op school diende te blijven”

Een andere man uit het noorden van provincie vertelt over zijn drie jaren op het college van Waregem eind de jaren zestig. Hij is geen slachtoffer van seksueel misbruik, maar hij heeft wel weet van fysieke en mentale folteringen.

“Tijdens mijn verblijf op het internaat werden we door de geestelijken in het algemeen op een onmenselijke manier behandeld. De brutaliteit van subregent D. was buiten alle proporties”, vertelt de oud-leerling die zijn getuigenis ook aan het meldpunt van het bisdom heeft bezorgd.

“Ik zie het nog gebeuren hoe hij kinderen in mekaar ramde. Meermaals sloeg hij een tand uit en een medeleerling – een jongen van Bellegem – kreeg op een keer een zodanige rammeling dat hij een halve week met een zware hersenschudding op school diende te blijven. Hij mocht niet naar de dokter en moest van de woensdag tot de zaterdagmiddag wachten om zich te laten verzorgen…”

“De hele groep priesters – er volgen enkele namen – zou terecht moeten staan want ze waren solidair met mekaar”

“Dat hij nu ontkent, is onvoorstelbaar en bewijst dat hij een crimineel is gebleven”, zegt de man. “De hele groep priesters – er volgen enkele namen – zou terecht moeten staan want ze waren solidair met mekaar. Ze waren mekaars kompanen en soortgelijken. Allen gestoord, de ene al meer dan de andere. De ergste was Daniël D.”

“Het Meldpunt heeft de brief niet als een nieuwe klacht beschouwd, maar heeft hem toegevoegd aan de andere klacht die tegen Daniël D. werd ingediend”, zegt de getuige nog.

>> Wie zich als getuige of slachtoffer wenst te melden kan voor info terecht bij de Werkgroep Mensenrechten in de Kerk via de site www.mensenrechtenindekerk.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier