Nieuwe basisschool ‘t Hoge van start, Barbara Buysschaert wordt directeur

Redactie KW

Vrije basisschool ‘t Hoge is vanaf nu een autonome school en niet langer wijkafdeling van vbs Sint-Theresia. De school blijft wel deel uitmaken van kbk-scholengroep. Barbara Buysschaert (39) uit Bissegem is de nieuwe directeur.

Door Els Deleu

Vbs ‘t Hoge is vanaf nu een autonome school met een eigen logo, een eigen secretariaat én natuurlijk een eigen directeur. Die nieuwe functie wordt ingevuld door Barbara Buysschaert uit Bissegem. Barbara is gehuwd met Benny Bostoen en heeft twee dochters die in het middelbaar zitten. Ze genieten van wandelingen met de hond, loopt graag en gaat soms sporten in de Kaai. “En ik probeer ook zoveel mogelijk naar school te fietsen”, glimlacht Barbara.

De nieuwe directeur begon haar loopbaan in vbs De Watermolen waar ze 15 jaar lesgaf. Twee jaar geleden werd ze directeur van SPWE Basis in Wevelgem. De uitdaging om directeur te worden van een nieuwe school en de plaats op ‘t Hoge trokken haar aan. “Ik kende ‘t Hoge. Mijn broer en zus deden hier hun communie”, vertelt. “En mijn ouders wonen hier ook vlakbij.”

Voor de organisatie van een secretariaat voor de school werd de ruimte van de opvang verhuisd. “De school draait goed”, aldus Rik Bossuyt, directeur van vbs Sint-Theresia, die met de Oudenaardsesteenweg en de Beekstraat nu nog twee vestigingen dicht bij elkaar heeft. “De leerkrachten namen hun verantwoordelijkheden op.”

Team leren kennen

Barbara wil met elk personeelslid – dat zijn er een 20-tal – kennismaken. “Het is belangrijk om je team te leren kennen en af te tasten welke verantwoordelijkheden de mensen hadden in het verleden en hoe we in de toekomst kunnen werken. Dan kunnen we samen een mooie visie uitschrijven en kijken hoe we nog meer kwaliteitsvol onderwijs kunnen aanbieden op de klasvloer.” Voor Barbara was haar directiefunctie in Wevelgem naar haar gevoel een goede leerschool waar ze veel verantwoordelijkheden opnam.

Het eerste jaar zal Barbara alvast wat aftasten. “De sfeer zit hier goed, ook in de scholengroep. De inrichting van de school is knus en gezellig, hoewel de school aan een hele drukke straat ligt. Indien mogelijk, mag er wel wat meer groen op school komen. De ouderraad spreekt hier ook over een groene speelplaats.” Barbara komt van een school waar een grote groene omgeving was. Ze maakte er van een overwoekerde groene plaats een pleintje met picknicktafels voor lessen in buitenlucht.

Uitblinken

Ook in de refter zorgde ze voor wat veranderingen. “Die was in Wevelgem veel te druk”, zegt ze. “Een systeem met twee shiften bracht wat meer rust in de refter. Voor de rest heb ik er geprobeerd om in te spelen op de talenten van de leerkrachten door binnen de graden samenwerkingen op poten te zetten. Er was een carrousselsysteem rond muzische vorming en ICT. De leerkrachten konden uitblinken in de dingen die ze graag doen en goed in zijn. We deden dat het laatste jaar één namiddag per week. Als het mogelijk is zou ik in de toekomst in vbs ‘t Hoge ook naar een dergelijk systeem willen gaan.”