Nieuwe autonome school De Passer voor kinderen met autisme

Redactie KW

Op 1 september heeft in de Vijverhoflaan in Sint-Michiels De Passer zijn deuren geopend. Het is de enige nieuwe autonome school voor kinderen met autisme.

Initiatiefnemer en directeur van De Passer is Bruggeling Pieter De Winne (30) : een pedagoog die vijf jaar lang kinderen met autisme begeleidde in het Zeelyceum in De Haan en nadien de fusie van Atheneum Jan Fevijn (de samenvoeging van de athenea van Assebroek en Sint-Michiels) voorbereidde.

Autonoom

“Het onderwijsministerie gaf in februari 2015 aan de Brugse Scholengroep 25 de toestemming om een autonome school op te richten”, vertelt de directeur. “Het resultaat is een unieke school voor Vlaanderen van het type 9 : kinderen met autisme krijgen er algemeen secundair onderwijs, met dezelfde eindtermen en kwaliteitseisen als in het reguliere onderwijs. Op termijn willen wij overigens ook technisch, beroeps- en kunstonderwijs aanbieden aan kinderen met autisme.”

“Uiteraard is het onze doelstelling om via ons onderwijs kinderen met autisme te integreren in de samenleving. We werken ook nauw samen met Atheneum Jan Fevijn en het KTA Brugge.”

“De Passer probeert een brede school te zijn, wij blijven niet in onze cocon zitten. Er zijn samenwerkingsovereenkomsten met de hogeschool Howest, waarbij informaticastudenten aan de slag gaan met onze leerlingen. Maar we gaan ook naar het Boudewijnpark, waar onze leerlingen bij de dolfijnen hun boterhammetjes opeten. een aantal leerlingen zitten op internaat : in De Kaproenen en in Zwinstede in Knokke-Heist.”

42 leerlingen

Voor de eerste schooldag waren er al 42 leerlingen ingeschreven voor de eerste graad van het secundair onderwijs in De Passer. “We rekruteren niet alleen in de Brugse regio, er zitten hier ook leerlingen uit Gent en Brussel. Maar dat is omdat wij voorlopig de enige autonome schol voor kinderen met autisme zijn in het gemeenschapsonderwijs. Ik vermoed dat de komende jaren ons initiatief navolging zal hebben in Gent, Antwerpen en Brussel.”

“Omwille van de extra zorgen zijn de klassen beperkt tot maximaal tien leerlingen. We werken hier met 17 personeelsleden, onder wie 15 leerkrachten. Er zijn meer leerkrachturen per leerling dan in het regulier onderwijs.”

Dit schooljaar heeft De Passer enkel een eerste graad, volgend jaar wordt al een tweede graad aangeboden en in 2017-2018 een derde. “Er zullen extra klassen moeten ingericht worden. Voorlopig in containers”, besluit Pieter De Winne. (SVK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier