Nieuwbouw Mezennestje in Torhout biedt plaats voor maximum 72 kinderen

Bij de bijna afwerkte nieuwbouw van 't Mezennestje: v.l.n.r. Bart Naeyaert, Lieselotte Maene, Sarah Vanhooren en Dirk Mattheus. © foto JS
Johan Sabbe

De werkzaamheden aan de nieuwbouw van het kinderdagverblijf Mezennestje op de hoek van de Oostendestraat met de Sint-Rembertlaan zitten perfect op schema. Eind maart zal het ruime complex af zijn. Vanaf dan kunnen de kinderverzorgsters voor de gezellige aankleding zorgen en op maandag 6 mei verwelkomen ze er ‘hun’ kindjes. Het Mezennestje heeft een officiële erkenning voor 56 gesubsidieerde plaatsen, maar er zullen voortaan 64 kinderen terechtkunnen. De voorziene maximumcapaciteit is nóg wat hoger, met name 72 opvangplaatsen voor jongens en meisjes vanaf de geboorte tot 3 jaar. De oudbouw langs de Revinzestraat zal door vrije basisschool De Revinze gebruikt kunnen worden.

Twee dames en twee heren die van heel nabij de werking van ‘t Mezennestje richting geven, leiden ons door het ruime gebouw met een zee van licht en comfort. Enerzijds Lieselotte Maene (coördinator van het kinderdagverblijf) en Sarah Vanhooren (verantwoordelijke voor de onthaalouders) en anderzijds gedeputeerde Bart Naeyaert (voorzitter van de vzw) en Dirk Mattheus (secretaris en de man die zich over de financiën ontfermt). Op de plaats van de nieuwbouw bevond zich voorheen het huis van wijlen Jozef Moens, die in oktober 1973 aan de wieg stond van de oprichting van het kinderdagverblijf. Hij was de eerste secretaris van de vzw en werd daarna voorzitter. Op 16 december 2006 is hij als 88-jarige gestorven. In zijn woning vonden de voorbije jaren 20 kinderen opvang, daar waar de overige 36 in het hoofdgebouw langs de Revinzestraat verbleven. Straks worden allen samengebracht in de stijlvolle nieuwbouw, voorzien van eigentijdse snufjes én ook van een binnentuin, een voortuin, een speelhal en een terras.

Via erfpachtovereenkomst

‘t Mezennestje heeft de nieuwbouw opgetrokken op grond die eigendom is van Gezondheids- en Bejaardenzorg van het Houtland, de vzw die eind jaren negentig in de directe omgeving de assistentieflats Ter Remberthove heeft gerealiseerd. Of hoe zorg voor kinderen en zorg voor senioren soms nauw met elkaar verwant zijn.

“Dat we over de bouwgrond beschikken, is geregeld in een erfpachtovereenkomst”, zegt secretaris Dirk Mattheus van ‘t Mezennestje. “De panden van onze huidige vestiging in de Revinzestraat hebben we eveneens via erfpacht gehuurd en dit al sinds 1974. We zijn daar de eigenaar van de intussen verouderd geraakte gebouwen heel dankbaar voor: de vzw Parochiale Werken Decanaat Torhout. Straks zal die vzw ze ter beschikking stellen van vrije basisschool De Revinze. Het zal raar doen: geen Mezennestje meer op Don Bosco. Maar ik denk dat iedereen de luxe van de nieuwbouw snel gewoon zal zijn. We hebben ruim 1.100 vierkante meter ter beschikking en zorgen ook voor een kunstwerk, met name van glazenier Jan Leenknegt uit Ronse.”

In ‘t Mezennestje werken dertien kinderverzorgsters, iemand voor de logistieke ondersteuning, vier stafmedewerkers en ook nog een administratieve kracht. Delphine Vervaeke is de directeur van ‘t Mezennestje. Ze is momenteel met zwangerschapsverlof en wordt in haar functie vervangen door coördinator Lieselotte Maene. Daarnaast is er ook nog de dienst Onthaalouders van ‘t Mezennestje met 29 opvanglocaties. “We zijn constant op zoek naar bijkomende onthaalouders”, zegt Sarah Vanhooren, die zich over die dienst ontfermt.

Vanaf 29 april week gesloten

Er wordt in ‘t Mezennestje in vier groepen gewerkt volgens de leeftijd van de kinderen: twee groepen van baby’s en kruipertjes tot 15 maanden, een groep lopertjes van 15 maanden tot 2 jaar en een groep peuters van 2 tot 3 jaar. “Belangrijk is dat het kinderopvangverblijf voortaan elke werkdag van 6 uur tot 18.30 uur open zal zijn”, zegt voorzitter Bart Naeyaert. “Voor wie met de huidige opvang op de wijk Don Bosco vertrouwd is, is dat een halfuur vroeger en dus een belangrijke stap vooruit.”

“Net zo van belang is dat we de huiselijke sfeer die het kinderverblijf kenmerkt, in elk geval behouden”, vult Lieselotte Maene aan. “Het is fundamenteel dat zowel de kinderverzorgsters als de kindjes zich in de nieuwbouw goed in hun sas voelen. We maken er een echte thuis van. Dat doen we al in de loop van de maand april en zeker van maandag 29 april tot en met vrijdag 3 mei, want in die week zal ‘t Mezennestje gesloten zijn om de niet te onderschatten verhuizing probleemloos te kunnen doorvoeren.”

Lokalen voor basisschool

Intussen is vrije basisschool De Revinze plannen aan het smeden voor het gebruik van de oudbouw van ‘t Mezennestje die straks langs de Revinzestraat vrijkomt.

Schooldirecteur Els Lingier: “We bezoeken zo snel mogelijk met het kleuterteam van onze school het gebouw dat door ‘t Mezennestje verlaten zal worden. Handig is dat die panden net naast ons schooldomein gelegen zijn en er eigenlijk zelfs op aansluiten. Het is de bedoeling dat het plaatsbezoek ons leert wat we in de vrijgekomen ruimte kunnen organiseren. Het is nog niet helemaal zeker welke weg we zullen opgaan, maar alles wijst erop dat we op de gelijkvloerse verdieping twee peuterklassen zullen inrichten. De lokalen kunnen daar prima dienst voor doen. Er zijn zelfs toiletten voor kleintjes. Ideaal dus. Tot nu toe hadden we geen andere keuze dan onze tweede peuterklas in de gebouwen van de stedelijke naschoolse opvang Jabedabedoe onder te brengen. Dat zal in de toekomst niet meer nodig zijn.”

“Met de bovenverdieping kunnen we nog vele kanten uit, al zal er nogal wat opknapwerk aan zijn. We voorzien er in elk geval geen extra klaslokaal, maar wellicht een mooie en nuttige multifunctionele ruimte.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier