Nieuw schooljaar, parking Vives helemaal vol

Matthias De Meyer en Savannah Van Den Bossche komen allebei met de wagen naar school: "Na 8.15 uur wordt een plaatsje vinden een stuk moeilijker." © JA
Redactie KW

De parking van hogeschool Vives staat sinds deze week weer overvol. Typisch voor de eerste dagen van het academiejaar volgens studenten en directie. “Parkeren kan gratis aan Kortrijk Xpo maar een goed werkend systeem met deelfietsen kan de mobiliteit alleen maar bevorderen”, zegt directeur Infrastructuur Lieven Vandebuerie.

Met de start van het nieuwe academiejaar doken op sociale media enkele ontevreden stemmen op van studenten aan de hogeschool Vives. ‘Te weinig parkeerplaats’ bleek uit het ongenoegen. Een kijkje op de parking van de hogeschool toont inderdaad dat van elk plekje gebruik wordt gemaakt om te parkeren. Wie er niet meer op kan, moet ofwel betalend parkeren of zet zijn wagen een eind verderop en moet een wandeltocht incalculeren. Wat veel studenten nog niet weten, is dat ze ook gratis terecht kunnen op de parking van Kortrijk Xpo en Kinepolis.

Savannah Van Den Bossche (20) en Matthias De Meyer (20), studenten uit het tweede jaar maatschappelijke veiligheid, komen allebei met de wagen naar school. “Ik kom uit Izegem en ik sta meestal op de parking het dichtste bij onze gebouwen maar die raakt jammer genoeg ook het snelste vol”, zegt Savannah.

Boete of te laat

Na 8.15 uur is het nog moeilijk om een plekje te vinden. We hebben ons uurrooster al gekregen en gelukkig hebben we vaak ‘s ochtends les. Want als je pas om 11 uur of in de namiddag moet komen, is de kans groot dat je op straat moet parkeren. Gisteren was het erg druk en stond ik bijna aan de parking van de KU Leuven, ik was net op tijd in de les. Maar normaal moet het wel beter worden eens de lessen een paar weken bezig zijn.”

Matthias woont in Melle en doet nu ook aan carpoolen. “Er rijden twee eerstejaars met mij mee. Vorig jaar heb ik een boete gehad. Ik wist dat ik fout geparkeerd stond maar ik vond nergens meer plaats en ik was anders te laat in de les“, vertelt hij. “Eergisteren stond ik geparkeerd in de woonwijk. Voor de bewoners is dat ook niet echt aangenaam. Als de derdejaars op stage vertrekken in het tweede semester, merk je een groot verschil op de parking.”

Meer fiets en bus

Zouden ze gebruik maken van de parking aan de Kinepolis? Matthias denkt van niet. “Ja, misschien wel voor de tickets”, zegt Savannah “maar het blijft wel ver stappen, tenzij er fietsen zouden zijn.”

Lieven Vandebuerie, directeur Infrastructuur Vives
Lieven Vandebuerie, directeur Infrastructuur Vives© JA

“Na twintig keer parkeren aan Xpo kan je met je lief naar de cinema” – Lieven Vandebuerie

Lieven Vandebuerie is directeur Infrastructuur van Vives en merkt op dat fietsen een belangrijk onderdeel zijn van het mobiliteitsverhaal van de school én de stad. “Dit academiejaar willen we er echt werk van maken. We denken zeker aan fietsen tussen Kortrijk Xpo en de campus. De stad is nu zelf nog aan het experimenteren met de deelfietsen. Het lijkt ons beter mee te stappen in een goed systeem dan zelf op de proppen te komen met iets anders. Het is dus nu nog even afwachten wat dat wordt.”

Eerstejaars

“Anderzijds mogen we van de stad geen extra parkeerplaatsen meer creëren omwille van het aanzuigeffect. Vroeger hadden we 3.000 studenten. Een derde komt met de wagen, een derde met het openbaar vervoer en een derde met de fiets. Volgens een enquête zijn die verhoudingen nog steeds dezelfde maar we tellen nu wel 4.500 studenten.”

“Uiteraard willen de alternatieven voor de auto promoten: ruim 60 procent van onze studenten komt nu op een duurzame manier naar school. Maar het openbaar vervoer weegt niet altijd op tegen de auto. Van Brugge naar Gent zit je twintig minuten op de trein en van Brugge naar Kortrijk zeker drie kwartier.”

“Vooral aan het begin van het academiejaar kan het erg druk worden”, beaamt Vandebuerie. “De eerstejaars krijgen veel info en wij blijven doorheen het jaar systematisch informeren.”

Sparen voor film

“Wie parkeert aan Kinepolis of Kortrijk Xpo kan trouwens na tien beurten een cinematicket krijgen. Je kan zonder een ticket te nemen de parking oprijden, aan het onthaal van de school haal je een barcode af om terug weg te rijden. Met twintig parkeerbeurten kan je dus helemaal gratis met je lief naar de cinema. (lacht)

“Het is inderdaad een eind stappen tot aan het leslokaal, al mogen we ook gebruik maken van de dichtstbijzijnde Xpo-parking. Er is een draagvlak voor: veel personeelsleden zijn bereid om daar te parkeren, dat loopt dus volgens mij wel goed.”

(Jasmien Aernout)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier