Nieuw bestuur jeugdhuis dE Mutse: tussen enthousiasme en voorzichtigheid

Staand: Chiara Van den Broucke, Jens Vandeputte (met Amber De Meyere) en Giel De Grande. Zittend: Jari De Four en Wouter Vandevyvere. © foto Nele
Redactie KW

Jeugdhuis dE Mutse heeft een nieuw bestuur. Vol enthousiasme stappen de leden het nieuwe werkjaar in. Hun programma ziet er veelbelovend uit, toch is het bang afwachten wat daarvan zal kunnen doorgaan.

“Binnen ons jeugdhuis zijn wij met een groep van ongeveer 25 vaste krachten, bestaande uit een zesdelig bestuur en de vaste medewerkers”, verduidelijkt Chiara Van den Broucke. “Jari De Four is de voorzitter en Wouter Vandevyvere is de ondervoorzitter. Jens Vandeputte is verantwoordelijke voor de financiële kant. De administratieve kant wordt opgevolgd door Amber De Meyere en ik zorg voor de communicatie. En dan is er natuurlijk ook nog onze adviseur Giel De Grande.”

“Deze enthousiaste groep bestaat uit jongeren. Jeugdhuis dE Mutse is er dus door en voor de jongeren. Wij staan te midden van de jeugd en weten wat er leeft. Wij streven een vraaggericht aanbod na en bieden in normale tijden een grote variatie van activiteiten en baravonden aan. Enkel voorbeelden zijn School’s Out Festival, Comedy Night, een politiek debat tijdens de verkiezingen, fuiven, een quiz, een FIFA- tornooi en zoveel meer. Jongeren kunnen ons ook altijd vragen of ze een feestje mogen organiseren in ons jeugdhuis. Wij verzorgen dan met ons team de bar en de inkom. Wie het feestje geeft, kijkt dan zelf voor de deejay, eventueel een fotograaf en de versiering.”

Kom maar af!

“Binnen ons team werkt iedereen actief mee. Alle medewerkers organiseren evenementen, houden het jeugdhuis open en onderhouden het ook. Dat wordt opgevolgd en in goede banen geleid door het bestuur. Andere jongeren kunnen ons altijd aanspreken over ideeën en activiteiten, en die werken wij dan samen uit. Ieder jaar zoeken we telkens actief naar jongeren om in het jeugdhuis te komen. We willen namelijk altijd een jeugdige groep hebben en er tegelijk voor zorgen dat we geen complete ‘oude’ generatie moeten laten opvolgen door een nieuwe, jongere generatie, want dan is er geen overdracht van info en ervaring.”

De coronacijfers gaan opnieuw de hoogte in en dat maakt het niet eenvoudig voor de werking. “Samen met ons team streven wij naar een topjaar, met een topwerking. Die werking zal er dit jaar noodgedwongen anders uitzien. Het virus maakt het er niet makkelijk op. We moeten zoeken naar creatieve, coronaveilige oplossingen. Financieel heeft een sluiting voor ons echter geen grote gevolgen. Wij hebben geen personeelskosten en betalen geen huur. Het jeugdhuis draait op een brede en gemotiveerde groep vrijwilligers. Daarnaast krijgen wij de nodige ondersteuning vanuit onze gemeente Wingene. Een sluiting heeft wel impact op de jeugd. Wekelijks kunnen zij normaal langskomen met hun bubbel en zo onderhouden ze het sociaal contact. Bij een sluiting valt dat contact weg en dan kunnen de gevolgen zwaarder zijn.”

Afwachten

De kalender zag er veelbelovend uit, maar het wordt afwachten wat allemaal kan doorgaan. “Als er iets mag plaatsvinden, zullen de aanwijzingen van de overheid alvast strikt opgevolgd worden. We vertrouwen daarbij ook op de verantwoordelijkheidszin van de jongeren zelf.” (NS)

Het jeugdhuis is te vinden langs de Verrekijker 1 in Wingene. Meer info te krijgen via 0495 99 98 50.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier