Natuurwerkgroep De Verrekijker viert dertigste verjaardag

De Verrekijker verhuisde enkele jaren geleden van de Keunepupe naar de Molenstraat. © foto Kurt
Bram Vanlerberghe

Natuurwerkgroep De Verrekijker uit Lichtervelde vierde vorig weekend haar dertigste verjaardag. Dat deed het met een goed gevuld weekend. De natuurvereniging, die enkele jaren geleden haar lokaal aan de Keunepupe inruilde voor een lokaal in de Molenlaan, zet zich niet enkel in voor het lokale milieu. “We deden een inzamelactie voor het Amazonewoud en stortten een bedrag aan WWF”, vertelt Gilles Augustyn.

In 1989 zag De Verrekijker het levenslicht. Al drie decennia lang leert de werkgroep jongeren de wondere wereld van de natuur ontdekken. 30 jaar geleden stonden Johan Cool, Ludwig Deleersnijder, Dirk Dumon en Guy Maurice aan de wieg van de natuurwerkgroep. Aanvankelijk legde men zich toe op het bestuderen en in stand houden van vogels in de vrije natuur. Al vlug werd deze interesse uitgebreid tot allerhande natuuractiviteiten: nestkastprojecten, wegbermbeheer in samenspraak met de gemeente. In de beginjaren – De Verrekijker bevond zich toen nog aan de Keunepupe – verzette de vereniging zich al met succes tegen de komst van een hoogspanningslijn langs de autostrade.

Feestweekend

Vorig weekend werd de 30ste verjaardag feestelijk gevierd. “Dit jaar hebben we 34 leden”, stelt Gilles Augustyn. “Onze activiteiten zijn heel uiteenlopend. We houden wel nog acties zoals paddenoverzet, zwerfvuilactie, nestkastjes maken om in de Huwynsbossen te hangen… Maar we geven ook veel meer activiteiten met spelletjes. Zo doen we ook af en toe experimenten, zoals een vulkaanuitbarsting nabootsen. Rond een bepaald thema, waarbij we dan maximaal een kwartier uitleg geven, doen we dan spelletjes. Een voorbeeld: pinguïns duwen hun medegenoten in het water om te weten of er haaien zijn. Als het water rood kleurt, wil dat zeggen dat er een gevaarlijk dier in zit. Daar doen we dan een spelletje rond. Zo krijgen de activiteiten een educatief karakter.”

“Meestal geven we om de twee weken een activiteit, op zaterdagvoormiddag van 9 tot 12 uur”, vervolgt Gilles. “Voorheen waren er twee tijdschriften. Eerst was er Het Wezelke, wat later veranderde in Keunepupe, de naam van ons vorig lokaal. We kozen ervoor om de info digitaal te verspreiden, waardoor we ook minder papier verbruiken.”

hechte groep

“Nieuwe leden kunnen altijd proberen om te kijken of het iets voor hen is. Zelf kwam ik vooral uit interesse bij De Verrekijker terecht, maar mijn zus was voorheen ook vier jaar lid. Ik vond het leuk om tijdens de activiteiten bij te leren, maar ook dat je een hechte groep vormt. Op een speelse manier leer je bij. Ik heb er bijvoorbeeld leren bosmaaien.”

Maar als groep zet De Verrekijker zich ook in tegen de klimaatopwarming. “We gaan niet mee protesteren tegen de klimaatopwarming, maar we opteren om voor concrete oplossingen te kiezen.” Dat werd afgelopen zomer ook gedaan ten voordele van het Amazonewoud in Brazilië dat geteisterd wordt door bosbranden. “Afgelopen zomer hebben we geld ingezameld om het Amazonewoud te helpen beschermen. We hebben zelfgemaakte jaguarkoekjes deur aan deur verkocht. De winst hebben we gestort aan WWF.”

www.verrekijkerlichtervelde.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier